SHUTTERSTOCK
Može dvije?

Reguliraju tlak, dobre su za probavu i srce, štite od raka. Sada su najslađe, jedite ih češće

Vlakna i voda samo su mali dio bogatstva koje ovo voće nudi


Među omiljenim ljetnim pa i rano jesenskim zdravim namirnicama svakako ubrajamo kruške. Osim neodoljivo slatkog okusa, ovo je voće bogato esencijalnim antioksidansima, biljnim spojevima i dijetalnim vlaknima. U svijetu postoji više od 3000 vrsta, a razlikuju se u veličini, obliku, slatkoći i hrskavosti. Kruške su bez masti i kolesterola, a jedna kruška srednje veličina sadrži oko 100 kalorija, 15 grama ugljikohidrata, i čak 84 grama vode. Stoga i ne čudi što se za njezinu slatkoću, ali i hidraciju osim ljudi bore i razni kukci poput pčela i stršljena. No, ova tako jednostavna voćka nudi mnogo više.

image
SHUTTERSTOCK

1. Podupire probavu

Spomenuta dijetalna vlakna ključna su za zdravlje probavnog sustava, a jedna kruška srednje veličine sadrži čak 6 grama. Vlakna povećavaju masu i omekšavaju stolicu, što pomaže bolju protočnost u crijevima. Pektin, vrsta vlakna koje se nalazi u kruškama pokazao se odličnim kod problema sa zatvorom. U relativno maloj studiji provedenoj na 80 ljudi koji se bore sa zatvorom, pektin iz kruške je bio zaslužan za smanjenje ovih neugodnih simptoma, odnosno poboljšao je kretanje hrane kroz probavni sustav. Osim toga, još je nekoliko studija potvrdilo da pektin povoljno djeluje na probavni mikrobiom. On naime potiče rast dobrih bakterija u debelom crijevu, pritom pomažući mikrobiomu da ostane zdrav.

image
SHUTTERSTOCK

2. Reguliraju tjelesnu težinu

Zbog velike zastupljenosti vode i vlakana, kruške su idealne i kod regulacije tjelesne težine. Spomenuti spojevi pomoći će održati vas duže sitima. Ovoj činjenici u prilog ide i studija koja je trajala 12 tjedana i čiji su sudionici bile odrasle osobe, 40 njih. Jele su dvije kruške dnevno i u periodu trajanja studije izgubile 0.7 cm u struku.

3. Pomažu u prevenciji raka

Kruške sadrže različite spojeve koji imaju antikancerogena svojstva. Na primjer, dokazano je da njihov sadržaj antocijana i klorogenske kiseline štiti od raka. Također, kruške su izvrstan izvor antioksidansa i polifenola, uključujući flavanole, a sadrže i vitamin C.

image
SHUTTERSTOCK

4. Pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa

Kruške, osobito crvene sorte, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa. Pokazala je to velika studija koja je okupila više od 200.000 sudionika. Konzumiranjem pet ili više porcija voća tjedno bogatog antocijaninom poput crvenih krušaka povezano s 23 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kruške u sebi sadrže fruktozu koja za razliku od glukoze znatno manjom brzinom podiže šećer u krvi, a tom blagom skoku znatno pridonose i vlakna koja sadrži.

5. Dobre su za srce, imunitet, ali i željezo

Kruške su također bogat izvor važnih minerala, poput bakra i kalija. Bakar je osobito važan za imunitet, metabolizam kolesterola i funkcioniranje živaca, dok kalij pomaže kontrakciji mišića i radu srca. Dodatno, u ovom se voću kriju magnezij i željezo, koji su uz kalij važni za zdravi krvni tlak, a željezo je pak važno za stvaranje crvenih krvnih stanica.

Linker
01. listopad 2024 19:16