SHUTTERSTOCK
Toliko dobre

Reguliraju probavu i ženske hormone, odlične su za srce, a tako ih se rijetko sjetimo dodati u jelo

Odlični su sastojak smoothieja, jogurta, zobene kaše, a često se dodaju i u tijesto za kruh i kolače

Malo je namirnica koje se mogu pohvaliti svojom svestranošću i zdravstvenim blagodatima kao lan. Ove sitne smeđe ili zlatne sjemenke izvorno potječu iz Mezopotamije, gdje su se, među ostalim, koristile za izradu tkanine. Sjemenke lana koriste se na različite načine; od dodatka prehrani u smoothiejima, jogurtima i pecivima, do ulja koje se često koristi u kulinarstvu i kozmetici. Stoga i ne čudi da su mnogi prepoznali njihova ljekovita svojstava.

image

Lanene sjemenke bogate su alfa-linolenskom kiselinom koja je podrška zdravlju srca

SHUTTERSTOCK

Moć u malom zrnu

Naime, jedan od razloga zašto su sjemenke lana toliko popularne je njihov izvanredan sastav. Sadrže obilje vlakana, omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B1 i minerala poput magnezija, fosfora i selena. Sve nabrojeno doprinosi sljedećim zdravstvenim prednostima:

1. Podrška zdravlju srca

Lanene sjemenke bogate su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 masnih kiselina koje doprinose smanjenju upala u tijelu. Redovita konzumacija može pomoći u snižavanju razine lošeg LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studije poput ove pokazuju da lan odnosno laneno ulje pozitivno djeluju na snižavanje krvnog tlaka, što ovu namirnicu čini izvrsnim saveznikom za srčane bolesnike.

2. Regulacija probave

Visok udio dijetalnih vlakana čini lan idealnim za poticanje zdrave probave. Kombinacija topivih i netopivih vlakana pomaže u redovitom pražnjenju crijeva, sprječava zatvor i osigurava zdravlje crijevne mikrobiote. Stoga, ako patite od probavnih problema, sjetite se dodati ove moćne sjemenke u svoju prehranu.

3. Hormonska ravnoteža

Lanene sjemenke sadrže lignane (biljni spojevi slični estrogenima) koji mogu pomoći u regulaciji ženskih hormona. Lignani su također povezani s ublažavanjem simptoma menopauze, kao što su valunzi i nesanica. Uz to, njihova svojstva djeluju preventivno protiv hormonski ovisnih karcinoma, poput raka dojke.

4. Prirodni saveznik u mršavljenju

Osim što su neupitno dobri za probavu, visok udio vlakana čini ove sjemenke odličnim saveznikom i u kontroli tjelesne težine. Konzumacija lanenih sjemenki stvara osjećaj sitosti, smanjujući potrebu za prejedanjem. Osim toga, pomažu u održavanju stabilne razine energije tijekom dana.

5. Jačanje imuniteta

Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i minerala poput selena, lanene sjemenke pomažu jačanju imunosnog sustava koji je posebno pod radarom tijekom zimskih mjeseci. Njihova protuupalna svojstva također podržavaju obranu tijela od kroničnih bolesti.

Kako ih uključiti u prehranu?

Lanene sjemenke najčešće se konzumiraju mljevene, jer cijele sjemenke teško probavljamo, čime gubimo većinu njihovih hranjivih tvari. Jednostavno ih možete dodati u smoothie, jogurt, zobenu kašu ili u tijesto za kruh i kolače.

Izbjegnite nadutost

Lanene sjemenke konzumirajte u umjerenim količinama, otprilike žlicu do dvije dnevno kako biste izbjegli moguće nuspojave poput nadutosti. Također, preporučuje se pijenje dovoljne količine vode kako bi vlakna iz lana učinkovito djelovala.

17. prosinac 2024 10:04