Rajčice nadjevene tunom, kuhanim jajima i majonezom ukusno su i brzo, ali i vrlo osvježavajuće jelo za ljetne dane. Rajčice, koje često koristimo kao prilog, u ovom su receptu pretvorene u glavno, lagano jelo.
Mogu se pripremiti čak i večer ranije pa u vrijeme ručka uopće nećete imati posla.
RAJČICE PUNJENE TUNOM
Sastojci (za 4 punjene rajčice):
- 4 rajčice od oko 200 g svaka
- 2 srednje velika jaja
- 8 g fileta inćuna u ulju
- 150 g konzervirane tune ocijeđene od ulja
- 6 g ukiseljenih kapara
- 2 grančice majčine dušice
- crni papar i sol po potrebi
Za majonezu (150 g):
- 1 žumanjak sobne temperature
- 125 ml suncokretova ulja
- 12 ml limunova soka
- 1,5 g bijelog vinskog octa
- crni papar i sol po potrebi
Priprema:
- Odrežite kapice rajčicama pazeći da ne odrežete peteljku (zbog toga su rajčice s grančice najbolji izbor) jer će ona služiti kao dekoracija.
- Žličicom izvadite pulpu iz rajčice, posolite "posudice" od rajčica koje ste dobili i okrenite ih naopako na tanjur (ili rešetku) kako bi se ocijedile.
- U međuvremenu skuhajte jaja utvrdo, ohladite ih pod mlazom hladne vode, oljuštite i sitno nasjeckajte.
- Tunu iz konzerve ocijedite u cjedilu, stavite potom u zdjelicu i vilicom dobro izgnječite
- Nasjeckajte kapare i inćune koji će vam služiti za nadjev te ih stavite sa strane.
- Pripremite majonezu: žumanjke stavite u duboku zdjelu, posolite i popaprite po ukusu, dolijte ocat i miješajte, a istodobno u tankom mlazu polako dolijevajte ulje. Jako je važno za uspjeh majoneze da ulje dolijevate polako i u vrlo tankom mlazu kako se ne bi stvorile grudice. Miješajte stalno u istom smjeru sve dok se umak ne zgusne.
- Kad je majoneza gotova, dodajte limunov sok i nastavite miješati električnim mikserom. Na kraju dodajte tunu i kapare, inćune i nasjeckana kuhana jaja te lagano posolite i popaprite. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Smjesom punite rajčice pomoću slastičarske vrećice. Poklopite ih poklopcima od rajčica ili ih samo naslonite na njih sa strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....