SHUTTERSTOCK
studija

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti

Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1200 ljudi koji su imali standardnu prehranu

- Naša je studija otkrila da je redovita konzumacija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti povezana s povećanom razinom LDL kolesterola ili ‘lošim‘ kolesterolom i većim rizikom od srčanih bolesti“, rekla je autorica studije dr. Iulia Iatan s klinike za program prevencije "Zdravo srce" bolnice St. Paul u Vancouveru, prenosi CNN.

- Ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi i sugerira da štete nadmašuju prednosti - rekao je Christopher Gardner, profesor medicine u istraživačkom centru za prevenciju Stanforda koji je proveo klinička ispitivanja na keto prehrani.

- Povišeni LDL kolesterol ne smije se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske prehrane ili keto prehrane - rekao je Gardner, ukazujući na veći rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba s višim razinama ketona u krvi, u usporedbi s onima na standardnoj prehrani. U studiji su znanstvenici definirali dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao prehranu u kojoj 45 posto ukupnih dnevnih kalorija koje dolaze iz masti i 25 posto iz ugljikohidrata. Studija, koja nije imala znanstvenu recenziju, predstavljena je u nedjelju na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog koledža kardiologije i Svjetskog kardiološkog kongresa.

- Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane - rekla je Iatan.

Hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne događaje.

- To nas je dovelo do pitanja o odnosu tih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti s jedne strane prema razini lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi - rekla je.


Daljnje istraživanje

Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje deset godina. Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, također poznate kao LDL, kolesterola i apolipoproteina B.

Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola.

Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udjel zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske mssnoće (33%) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16%).

- Nakon prosjeka od 11,8 godina praćenja i nakon prilagodbe za druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti - otkrili su znanstvenici.

Znanstvenici su naveli da njihova studija „može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za velike srčane događaje, a ne i uzročno-posljedične veze“, ali otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.

18. prosinac 2024 15:59