Seitan, poznat i kao "pšenično meso", zapravo je pšenični gluten koji se dobiva ispiranjem škroba iz tijesta. Postupnim ispiranjem i kuhanjem dobiva se čisti gluten čija je struktura nevjerojatno slična mesu te ga u prehrani može gotovo potpuno zamijeniti, a upravo je zato vrlo popularna namirnica u vegetarijanskoj, veganskoj i makrobiotičkoj kuhinji. Na Zapad je stigao s Dalekog istoka, gdje je stoljećima bio tradicionalna hrana budista koji su ga davno prepoznali kao kvalitetnu i hranjivu namirnicu. Neutralnog je okusa i lako upija aromu začina i namirnica s kojima se kombinira te se može koristiti umjesto mesa u gotovo svim jelima u kojima se inače koristi meso, no može se i miješati s mesom tako da može biti zanimljiv i nevegetarijancima koji možda žele smanjiti unos mesa. Istraživanje objavljeno 2020. u časopisu Current Research in Food Science pokazalo je da su miješani proizvodi, poput burgera spravljenih od mesa i seitana u jednakom omjeru, dobro primljeni od osoba koje žele smanjiti unos mesa, ali ne i potpuno prijeći na vegetarijansku prehranu. Prodaje se u svježem i dimljenom obliku, no vrlo ga lako možete pripremiti i sami, čak i ako inače niste vješti u kuhinji.
Dobrobiti seitana
Seitan ima nizak udio masti, no izuzetno visok udio proteina, čak 23 g proteina na 100 grama. S obzirom na to da ima nisku kalorijsku vrijednost, samo 116 kalorija na 100 grama, i ne sadrži kolesterol, idealna je dijetna namirnica. Seitan je i odličan izvor željeza, selena, fosfora, vitamina C, tiamina, riboflavina i niacina, sadrži i kalij, kalcij i magnezij, a kad je mariniran sojinim umakom, sadrži i sve aminokiseline. Odličan je izbor za sve osobe koje se hrane veganskom ili vegetarijanskom prehranom zbog visokog udjela proteina, a dobar je i za one koji žele smršavjeti jer sadrži malo kalorija i pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Kao jedna od rijetkih zamjena za meso koja nije na bazi soje, može se preporučiti i osobama koje izbjegavaju nefermentirane proizvode od soje, poput tofua, iz bojazni da mogu utjecati na hormonalni status te zbog zaziranja od genetski modificirane hrane. Lako je probavljiv te je odličan za osobe s probavnim i želučanim tegobama, a preporučuje se i sportašima, naročito onima koji su na bezmesnoj prehrani, zbog visokog udjela kvalitetnih proteina.
Što sve možete s njim
Seitan možete rezati na ploške, poput mesa, i kuhati u umacima, pirjati, pržiti ili peći. Može se pirjati s raznim kombinacijama povrća ili gljiva, može se staviti u sendvič umjesto mesa, a možete ga peći i na roštilju, no prethodno ga dobro marinirajte i začinite. Možete ga i narezati na kockice te dodati u variva i gulaše ili ga začiniti i oblikovati u pljeskavice ili ćevape.
Oprez pri kupnji
Kad kupujete gotov seitan, pažljivo pročitajte deklaracije jer takvi proizvodi, naročito ako imaju dodane okuse i ako su aromatizirani, mogu sadržavati velike količine soli i dodanih šećera, kao i brojnih drugih aditiva.
Za koga nije
Osobe koje su alergične na pšenicu, imaju celijakiju ili netoleranciju glutena ne smiju konzumirati seitan, koji je doslovno napravljen od glutena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....