Sezona je kiselog kupusa, ali tko kaže da se moramo zadržati samo na toj tradicionalnoj fermentiranoj namirnici? Još jedna idealna namirnica za konzumaciju, posebno u ovo vrijeme, je kimchi. Ovo tradicionalno korejsko jelo zapravo je mješavina fermentiranog povrća s dodanim začinima i aromama. Kineski kupus, chili papričice, češnjak, poriluk, đumbir i bakterije mliječne kiseline su uobičajeni sastojci kimchija. No, unatoč razlikama u sastojcima i okusu, i naš kiseli kupus i kimchi imaju jednaku ulogu u prehrani - osiguravaju nam unos povrća i pružaju prijeko potrebne probiotike.
1. Dobar je za probavu
Kao i ostalo fermentirano povrće, kimchi je bogat probioticima, što znači da njegovom konzumacijom možemo poboljšati bakterijsku ravnotežu u crijevima te tako unaprijediti zdravlje probavnih organa.
2. Može ojačati imunitet
Dobrobiti kimchija za probavu odražavaju se i na imunoni sustav, jer većina imunosnih funkcija počinje u probavnom sustavu. Kad je vaša probava dobra i sustav će vjerojatnije optimalno funkcionirati.
3. Snižava LDL kolesterol
Prema randomiziranom kliničkom ispitivanju čini se da kimchi čini dobro i srcu. Snižava LDL kolesterol i ukupni kolesterol. Osim toga, pruža velike količine antioksidansa, a oni pomažu popraviti oštećenja na stanicama koja mogu ubrzati obolijevanje od različitih bolesti. Njihove visoke razine pomažu zaštititi nas od kroničnih stanja, kao što su bolesti srca.
4. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Studija objavljena u Journal of Clinical Biochemistry and Nutririon pokazuje da konzumiranje kimchija pomaže smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Vjeruje se da tome doprinose snaga probiotika, vlakana i fitokemikalija.
5. Podrška je mozgu
Korist od dobre probave odražava se i na rad mozga, jer živčani sustav u trbuhu komunicira s mozgom. Ta veza crijeva i mozga zahtijeva zdravu probavu kako bi pravilno funkcionirala.
6. Saveznik je u mršavljenju
Budući da je niskokalorična namirnica, svakako je koristan dodatak zdravom životnom stilu. Kimchi, između ostalog, može ubrzati metabolizam, ali i pomoći u otapanju masnih naslaga oko trbuha.
Ako imate refluks, pripazite
Tradicionalni kimchi je pikantan pa njegova ljutina može potaknuti žgaravicu kod osoba sa želučanim refluksom. Neki pak mogu osjetiti napuhnutost poslije konzumacije (kupus sam po sebi nadima).
Ide uz sve
Kimchi možete dodavati salatama i jelima od povrća, kao i pečenim jelima, a nitko vam ne brani ni da ga jedete izravno iz staklenke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....