Tvrdo kuhana jaja mogu se u hladnjaku čuvati do sedam dana pa ih korisno upotrijebite i pripremite od njih ova tri jednostavna, zanimljiva i super ukusna jela.
Tvrdo kuhana jaja Benedikt
Sastojci:
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 2 okrugla peciva (tipa kajzerice) prerezana na pola
- 4 ploške šunke ili slanine nasjeckani peršin (po želji)
Za umak Hollandaise:
- žumanjci od 4 velika jaja
- 1 jušna žlica soka od limuna
- 1/2 šalice maslaca (malo omekšanog na sobnoj temperaturi i narezanog na 5 komada)
- prstohvat soli
- prstohvat kajpenskog papra (po želji)
Priprema
1. Prvo pripremite umak Hollandaise tako da vatrostalnu zdjelu ili lončić stavite iznad lonca s uzavrelom vodom (oko 3-3,5 cm vode). Dno vatrostalne posude ne bi smjelo dodirivati vodu. U zdjelu stavite žumanjke i sok od limuna te snažno miješajte miješalicom dok se smjesa ne zgusne i postane sjajna. Ubacite jedan komad maslaca i miješajte dok se posve ne sjedini sa smjesom, a zatim ponovite postupak s preostalim komadima maslaca. Posolite i popaprite (ako koristite papar). Ako je smjesa pregusta, umiješajte malo tople vode, jednu po jednu jušnu žlicu. Sklonite s vatre i odmah upotrijebite.
2. Na vrućoj tavi popržite šunku ili slaninu tako da dobije boju. Popržite i pecivo tako da poprimi svjetlo smećkastu boju. Ogulite jaja i razrežite na četvrtine.
3. Na tanjur stavite polovicu peciva, na njega jednu plošku šunke ili slanine, 1 jaje razrezano na četvrtine te prelijte s 1/4 Hollandaise umaka. Ako želite, po vrhu možete posuti sitno nasjeckan peršin.
Savjet: Ako su tvrdo kuhana jaja bila u hladnjaku, izvadite ih iz hladnjaka oko sat vremena prije posluživanja. Jaja koja su na sobnoj temperaturi ne bi smjela ostati izvan hladnjaka duže od 2 sata.
Salata od cvjetače i krumpira
Sastojci:
- 5 tvrdo kuhanih jaja narezanih na manje komade
- 1 veća glavica cvjetače, razrezana na male komade veličine jednog zalogaja
- 3 veća krumpira
- 1/4 šalice kiselih krastavaca, sitno nasjeckanih
- 1/4 šalice crvenog luka, jako sitno nasjeckanog
- 6 ploški slanine, kuhane i narezane na kockice (jednu plošku ostavite za ukrašavanje)
- 1 i 1/2 šalice majoneze
- 1 jušna žlica kristal šećera
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog papra
- 1/4 čajne žličice ljute papričice
- 1 jušna žlica senfa
- 1 šalica nasjeckane stapke celera
- svježi kopar za ukrašavanje
Priprema:
1. Kuhajte cvjetaču dok na ubod vilicom ne osjetite da je omekšala (oko 4 do 5 minuta) i zatim procijedite. Važno je da je ne prekuhate jer biste inače, umjesto salate, dobili pire. Krumpir narežite na kockice i skuhajte, no također pazite da se ne prekuha.
2. Dodajte preostale sastojke i miješajte dok se ne povežu. Poklopite salatu i ostavite u hladnjaku najmanje 2 do 3 sata. Kad je želite poslužiti, ukrasite je svježim koprom, nasjeckanom ploškom slanine i prstohvatom ljute papričice.
Salata od jaja s grčkim jogurtom
Sastojci:
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna ili crvenog vinskog octa
- 1 jušna žlica svježe nasjeckanog kopra
- 1/4 čajne žličice soli
- prstohvat crnog papra
- 4 tvrdo kuhana jaja, narezane na manje komade
- integralni kruh, krekeri ili listovi zelene salate za posluživanje
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim jaja i miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Dodajte kuhana jaja i promiješajte tako da budu obavijena umakom.
2. Kušajte te, prema potrebi, dodatno začinite.
3. Poslužite na ploškama kruha, na krekerima ili umotanu u listove zelene salate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....