Prije 10-ak godina smeđi šećer se smatrao zdravijom verzijom šećera. Od tada su se vodile brojne polemike oko toga je li smeđi šećera zdrav ili nije, a svoje mišljenje je dala i nutricionistica Vedrana Dučkić.
- Kad gledamo sa zdravstvenog aspekta između konzumnog bijelog i smeđeg šećera, razlike nema. Nema značajnih razlika što se tiče energetske i nutritivne vrijednosti. Nekad se navodi da smeđi šećer ima više minerala, ali te su količine zaista zanemarive. Konzumni šećer nije izvor minerala i ne možemo ga gledati kao izvor nutrijenata nego izvor čiste energije i "prazne" kalorije. Ni smeđi ni bijeli šećer nutritivnih vrijednosti zapravo nemaju - rekla je Dučkić.
Dodaje kako bi jedina razlika mogla biti vezana za gurmanski doživljaj.
Zamjene za šećer
Ljudi su danas, govori nam nutricionistica, educiraniji po pitanju smeđeg šećera te znaju da nije adekvatna zamjena za bijeli šećer.
Dodaje kako najčešće koriste steviju koja uopće nema kalorijsku vrijednost i bez problema ju mogu koristiti dijabetičari. Navodi da brezin šećer (ksilitol) ima oko 40% manje kalorija nego konzumni šećer, a dobra alternativa je i kokosov šećer, također pogodan za osobe oboljele od dijabetesa. Isto tako, tvrdi, da je med odlična prirodna zamjena, iako ima visok glikemijski indeks i puno kalorija, nutritivno je bogat, kao i javorov i agavin sirup koji imaju puno benefita za zdravlje.
Kad je riječ o unosu smeđe i bijelog šećera, nutricionistica navodi da je najbolje izbjegavati ga.
- Treba jesti što više složenih ugljikohidrata, a što manje jednostavnih, kao što su bijeli i smeđi šećer. Opća je preporuka maksimalno 50 grama šećera, a ja mislim da brojka treba biti i manja. Šećer je najbolje unositi iz prirodnih izvora kroz voće, žitarice. Isto tako, važno je čitati deklaracije jer se on nalazi u sokovima, pekarskim proizvodama i raznim namirnicama koje unesemo tijekom dana. Visokorafinirani proizvodi, prerađena i konzervirana hrana može imati puno šećera - objasnila je Dučkić.
Svakako predlaže izbjegavanje obje vrste šećera zbog visoke kalorijske vrijednosti i glikemijskog indeksa. Navodi kako posljedica može biti debljanje, a onda i pretilost koja može dovesti do drugih bolesti, od preddijabetesa i dijabetesa, inzulinske rezistencije, kardiovaskularne bolesti. Ističe kako šećer može dovesti i do problema s jetrom i bubrezima pa čak može izazvati i neke vrste karcinoma.
- Uvijek bih izabrala alternative jer se i slastice mogu od njih pripremati. I vrlo su ukusne - zaključila je nutricionistica iz iz nu3vexa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....