Snažan imunološki sustav, zdravo srce, prekrasna koža, sve su to benefiti vitamina C. Ove zime uz jako ukusne recepte možete unijeti hrpu citrusa, a time i vitamina C. Osim što ćete se osjećati bolje, garantiramo vam da ćete u ovim receptima uživati.
Koktel od grejpa
Sastojci
- 4 kocke leda
- 6 žlica iscijeđenog soka od grejpa i 2 režnja grejpa za ukras
- 50 ml burbona
- 3 žlica marmelade od naranči
- 50 ml vode s okusom (prema vašoj želji)
- 2 komadića ružmarina
Priprema
1. Stavite led, sok od grejpa, burbon i marmeladu u koktel shaker (ili u nešto što možete dobro zatvoriti i promućkati). Promućkajte dobro i pustite da odstoji 20 sekundi.
2. U čaše stavite po dvije kocke leda. Ravnomjerno natočite koktel u čaše.
3. Dodajte vodu s okusom, ukrasite komadićem grejpa i ružmarina.
4. Spremno je za serviranje!
Losos u umaku od limuna
Sastojci
- 1 limun
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 3 žlice nasjeckane metvice
- 1 žlica nasjeckane ljutike
- 1 žlica nasjeckanog čilija
- 1 nasjeckani češnjak
- 1/2 žličice vinskog octa
- 5 1/2 žlica maslinovog ulja
- 3/4 žličice soli
- 4 odreska lososa
Priprema
1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.
2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu sa iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, češnjak, ocat, 4 1/2 žlice maslinovog ulja i 1/4 soli.
3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu žlicu maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 žličice soli.
4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.
5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.
6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina.
7. Spremno za posluživanje.
Svinjetina s citrusom
Sastojci
- 2 naranče srednje veličine
- 1 1/2 žlica maslinovog ulja
- 4 svinjska odreska
- 2 žličice kima
- 3/4 žličice soli
- 1 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog čilija
- 2 žlice nasjeckane kore limete
- 1 avokado srednje veličine, oguljen i nasjeckan na male komadiće
- 2 žličice origana
Priprema
1. Jednu naranču iscijedite kako biste dobili što više soka. Drugoj naranči odrežite vrh i dnu, ogulite ju i uklonite bijelu kožicu, a zatim ju nasjeckajte na sitne komadiće. Uklonite sjemenke ako je potrebno.
2. Ugrijte ulje u tavi. Odreske svinjetine pospite kimom i soli. Stavite odreske na ulje i pecite dok obje strane svinjetine ne budu smeđe.
3. Uklonite svinjetinu iz tave, prekrijte ju aluminijskom folijom i pustite da odstoji pet minuta. Nemojte uklanjati tavu s vatre.
4. U tavu dodajte češnjak i čili te miješajte dok ne omekane, oko dvije minute. Dodajte limetu i sok od naranče, stružite kuhačom dok se ne uklone smeđi ostatci svinjetine. Zatim maknite tavu s vatre.
5. Umiješajte avokado, origano i komadiće naranče. Mješavinu jednako podijeliti za četiri odreska i prelijte preko njih.
6. Spremno je za posluživanje.
Piletina s limunom, narančama i maslinama
Sastojci
- 1 1/2 žličica maslinovog ulja
- 4 pileća odreska (pileća prsa)
- 1/4 žličice soli
- 3 naranče srednje veličine
- 1 poriluk, opran i nasjeckane na sitne komade
- 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- mali komad đumbira (do 2 centimetra)
- 1/4 žličice mljevene paprike
- 1 limun nasjeckan na osam komada
- 5 grančica timijana
- 8 maslina bez koštica, presječene na pola
Priprema
1. Ugrijte pećnicu na 180° C. Ugrijte ulje u loncu koji će ići u pećnicu, zatim posolite piletinu i stavite ju u lonac. Pecite na vatri dok ne poprimi smeđu boju i hrskavu koru, oko 15 minuta.
2. Iscijedite dvije naranče u zdjelu, a preostalu naranču nasijecite na osam dijelova.
3. Prebacite piletinu na tanjur, ali nemoj obrisati lonac. Dodajte poriluk u lonac i kuhajte te ga dok ne omekani, oko četiri minute. Dodajte češnjak, đumbir, mljevenu papriku i kuhajte, uz miješanje, oko dvije minute. Dodajte nasjeckani limun, nasjeckanu naranču, timijan i masline.
4. Ponovno stavite piletinu u lonac. Napravite prostora među mješavinom voća, povrća i začina tako da piletina dodiruje dno lonca. Prelijte piletinu sokom od naranče i sve stavite u pečenicu. Kad se bude gotova, piletina treba biti hrskava, a poriluk jako mekan, za to je potrebno oko 40 minuta.
5. Spremno za posluživanje!
Voćna salata
Sastojci
- 1 dcl vode
- 15 g šećera
- Mali komad đumbira (ne veći od jednog centimetra)
- 1 grejp
- 2 naranče
- 3 klementine
- 1 korica limete
- Nekoliko listova metvice
- šaka pistacija
Priprema
1. Dodajte vodu i šećer u mali lonac. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim smanjite temperaturu.
2. Nasjeckajte đumbir na tanke komadiće i dodajte u lonac na vatri. Kuhajte 10 minuta na niskoj temperaturi.
3. Ocijedite sirup i komadiće đumbira ostavite sa strane.
4. Ogulite i nasjeckajte citruse na komade. Stavite ih u posebnu zdjelu.
5. Nasjeckajte metvicu i dodajte u zdjelu s citrusima. Preko dodajte koricu limete i prelijte sirupom.
6. Nježno izmiješajte i stavite u hladnjak.
7. Prije serviranje, pistacije ispržite dvije do tri minute, a onda ih stavite preko salate.
8. Spremno je za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....