PEOPLEIMAGES/SHUTTERSTOC
Hiperuricemija

Četiri vrste povrća mogu pomoći sniziti mokraćnu kiselinu u samo mjesec dana

Ovo stanje ima tendenciju uzrokovati bol u zglobovima, napadaje gihta, pa čak i probleme s bubrezima

Hiperuricemija ili povišena razina mokraćne kiseline u krvi može uzrokovati bol u zglobovima, napadaje gihta, pa čak i probleme s bubrezima. Ako se ne drži pod kontrolom, mokraćna kiselina kristalizira se oko zglobova, izazivajući oticanje i snažnu bol. Osim lijekova i tjelovježbe, visoka razina mokraćne kiseline može se držati pod kontrolom i odgovarajućom prehranom, naročito konzumacijom određenih vrsta voća i povrća. Ove četiri vrste povrća, prema stručnjacima, mogu u mjesec dana sniziti vrijednosti mokraćne kiseline u krvi, no imajte na umu da to ipak ne može biti zamjena za lijekove.

Krastavci

Sastavljeni od 99 posto vode, krastavci u tijelu pomažu u izlučivanju mokraćne kiseline putem mokraće. Osvježavajući i rashlađujući učinak tog povrća, osim što smiruje upalu u tkivima, pomaže i bubrezima da učinkovitije uklanjaju otpadne tvari. Bilo da ga ubacite u salatu ili u smoothie, ovo povrće može pomoći tijelu u detoksikaciji te doprinijeti smanjenju razine mokraćne kiseline. Studije potvrđuju da obilje vode iz krastavca pomaže u razrjeđivanju mokraćne kiseline u krvotoku te tako smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca, koji često prate povišene razine mokraćne kiseline. Zahvaljujući vrlo niskom udjelu purina, krastavac je prirodna opcija za sve koji traže način da snize vrijednosti mokraćne kiseline. Hidratacija i obilje nutrijenata iz krastavca podupiru bubrežne funkcije te pomažu u držanju vrijednosti mokraćne kiseline pod kontrolom.

Mrkva

Krcata antioksidansima i vlaknima, mrkva može osnažiti enzime koji pravilno usmjeravaju metabolizam. Bilo da je sirovu dodate u salatu ili pirjate u umaku, mrkva podupire zdravlje bubrega i olakšava uklanjanje mokraćne kiseline iz organizma. Protuupalno djelovanje mrkve može pomoći u ublažavanju napadaja gihta. S druge strane, vlakna koja sadrži pomažu u održavanju optimalne tjelesne težine, a to pomaže boljoj regulaciji mokraćne kiseline u tijelu. Dodatak mrkve omiljenim jelima ili svakodnevno ispijanje soka od mrkve ključna je pomoć za održavanje razine mokraćne kiseline pod kontrolom i poticanje metabolizma.

Rajčice

Rajčice obiluju vitaminom C i imaju blago lužnato djelovanje, što može pomoći u neutraliziranju viška mokraćne kiseline i sprečavanju njezina nakupljanja oko zglobova. Rajčice su bogate i likopenom i drugim antioksidansima koji uspješno neutraliziraju stres često uzrokovan visokom razinom mokraćne kiseline. Studije su pokazale da rajčica kao redoviti sastojak obroka, kao sok ili dodatak juhama, varivima, salatama i umacima, može poboljšati funkcije bubrega i poduprijeti prirodnu detoksikaciju organizma. Vitamin C iz rajčica jača imunološke funkcije, a to je samo još jedan razlog da ovo povrće uključite u prehranu s ciljem snižavanja razine mokraćne kiseline. Njihova sposobnost da smanjuje kiselost i upalu pomaže u sprečavanju napadaja gihta i očuvanju zdravlja zglobova.

Paprike babure

Obiluju vitaminom C i mješavinom moćnih antioksidansa koji podižu cijeli organizam i istodobno pomažu tijelu u pravilnom metabolizmu mokraćne kiseline. Nutritivni sastav paprika pomaže u razgradnji i izlučivanju mokraćne kiseline, što smiruje upalu i ublažava bol u zglobovima, a to su problemi koji su često povezani s gihtom. Nutricionisti često preporučuju da na dnevnoj bazi dodajete papriku u obroke zbog njezine sposobnosti snižavanja razine mokraćne kiseline i poboljšanja općeg zdravlja. Ovo hrskavo povrće, uz sve spomenuto, podupire i funkcije krvnih žila te smanjuje štetu nastalu nakupljanjem mokraćne kiseline. Papriku možete dodati u salate, grickati je kao međuobrok, peći, kuhati ili pirjati. Važno je samo da je redovito konzumirate.

25. studeni 2025 21:15