FOTOGRAFIJE: WUNDERVISUALS GETTY IMAGES
NOVO ISTRAŽIVANJE

Ako ne jedete ribu, to može biti štetnije od pušenja

Nizak unos masne ribe može skratiti vaš životni vijek za pet godina, što je još gore u usporedbi s četiri godine koje si možete oduzeti pušenjem

Ljudi koji ne jedu dovoljno omega-3 imaju veću vjerojatnost da će umrijeti ranije od ljudi koji puše, objavljeno je u American Journal of Clinical Nutrition. Predviđa se da će si sadašnji pušač u dobi od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u usporedbi s onima koji ne puše, a ranija smrt za još jednu godinu prijeti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške.


Produžuje život

- U Japanu, gdje je omega-3 indeks veći od osam posto, očekivani životni vijek je oko pet godina duži nego u SAD-u, gdje je omega-3 indeks oko pet posto. Stoga, u praksi, prehrambeni izbori koji mijenjaju omega-3 indeks mogu produžiti život. U konačnici čini se da su pušenje i omega-3 indeks čimbenici rizika ne koje je najlakše utjecati - kaže dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi.

Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim kolesterolom.

Linker
15. studeni 2024 16:41