Nutricionisti često ističu koliko je važno jesti ribu jer je sjajan izvor lako probavljivih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina te obiluje dugolančanim nezasićenim omega-3 masnim kiselinama.
Vrste poput lososa, haringe, bakalara, srdela, pastrva te školjka jakobova kapica sadrže visoke koncentracije ovih kiselina koje imaju brojne korisne učinke na zdravlje - snažnog su protuupalnog djelovanja, sudjeluju u reguliranju brojnih prirodnih mehanizama i štite od mnogih oštećenja.
Brojne dobrobiti
Riba jača krv, štiti arterije, ima antitrombocitni učinak, ublažava simptome migrene, djeluje protuupalno, pomaže u olakšavanju simptoma endometrioze, ublažava bronhijalnu astmu, jača mentalnu snagu i imunosni sustav. Omega-3 masne kiseline, uz ostale dobrobiti, smanjuju nakupljanje krvnih pločica (trombocita) pa time i opasnost od stvaranja ugrušaka u krvnim žilama, poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila te štite od visokog krvnog tlaka i ateroskleroze.
Znate li kako i koliko dugo čuvati ribu? Oprez, jedna ‘nevina‘ greška može vas skupo stajati
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....