FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Trebali bismo je jesti najmanje dvaput tjedno: jača krv, štiti od visokog tlaka i ima antitrombocitni učinak

Mnoge studije su pokazale da oni koji jedu ribu najmanje dvaput tjedno imaju manji rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila

Nutricionisti često ističu koliko je važno jesti ribu jer je sjajan izvor lako probavljivih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina te obiluje dugolančanim nezasićenim omega-3 masnim kiselinama.

Vrste poput lososa, haringe, bakalara, srdela, pastrva te školjka jakobova kapica sadrže visoke koncentracije ovih kiselina koje imaju brojne korisne učinke na zdravlje - snažnog su protuupalnog djelovanja, sudjeluju u reguliranju brojnih prirodnih mehanizama i štite od mnogih oštećenja.


Brojne dobrobiti

Riba jača krv, štiti arterije, ima antitrombocitni učinak, ublažava simptome migrene, djeluje protuupalno, pomaže u olakšavanju simptoma endometrioze, ublažava bronhijalnu astmu, jača mentalnu snagu i imunosni sustav. Omega-3 masne kiseline, uz ostale dobrobiti, smanjuju nakupljanje krvnih pločica (trombocita) pa time i opasnost od stvaranja ugrušaka u krvnim žilama, poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila te štite od visokog krvnog tlaka i ateroskleroze.

Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje ribe ženama pomaže u održavanju pokretljivosti zglobova te smanjuje njihovu ukočenost svojstvenu reumatoidnom artritisu.


Znate li kako i koliko dugo čuvati ribu? Oprez, jedna ‘nevina‘ greška može vas skupo stajati

20. prosinac 2024 06:20