SHUTTERSTOCK
posve prirodno

Nježni za kožu: 12 namirnica koje možete koristiti u izradi domaćeg pilinga

Ako imate osjetljivu kožu, to je još jedan razlog da pokušate s kućnim pripravcima

Prednosti kućnog pilinga su brojne, one očite su financijske, ali korist je i u tome što su kućni pripravci blaži i manje agresivni za našu kožu i imamo ih u svojoj kuhinji. I kućni piling, kao i onaj koji izvodi stručnjak u salonu, pomoći će koži da se očisti, ublažit će akne i mrlje, površinske ožiljke, staračke pjege, fine linije i bore, ujednačiti ton kože (hiperpigmentacije) i smanjiti izražene pore. Ako imate osjetljivu kožu, to je još jedan razlog da pokušate s kućnim pripravcima jer su oni nježniji za kožu.

Postoje različite metode i pribor za piling. Četke, spužve, piling-rukavice ili, primjerice, maske mehanička su sredstva koja se koriste na licu ili tijelu za uklanjanje mrtvih stanica. Neki su namijenjeni za suho četkanje, dok se drugi mogu koristiti sa sredstvom za čišćenje lica ili pranjem tijela. Spužve se koriste za nježniji piling, a mogu se koristiti s toplom vodom i/ili sapunom pod tušem. Rukavica za piling preporučuje se za veća područja kao što su noge ili ruke.


Evo nekoliko ideja što možete koristiti u izradi domaćeg pilinga

LIMUNOV SOK

Sok od limuna kralj je svih domaćih kiselina. Limunska kiselina je AHA kiselina koja pomaže u uklanjanju odumrle kože. Međutim, ima visoku razinu pH pa ga koristite samo ako vaša koža nije osjetljiva, po mogućnosti s neutralizirajućim sredstvom kao što je soda bikarbona.


JOGURT

Jogurt je izvrsno blago sredstvo za piling ili kao baza za druge prirodne domaće pilinge zbog svog prirodnog sadržaja mliječne kiseline, cinka, kalcija i vitamina B-skupine. Također je pogodan za sve tipove kože i vrlo je mali rizik da će uzrokovati iritacije.


PILING OD MAKA I JOGURTA ZA OSJETLJIVU KOŽU

Sjemenke maka obložene su voskom zbog čega su vrlo nježno sredstvo za piling. Jednostavno pomiješajte mak, jogurt i med. Temeljito umasirajte u kožu, ostavite da djeluje nekoliko minuta i isperite mlakom vodom. Ako vam ostane mješavine, najbolje ju je čuvati u hladnjaku do tjedan dana.


SODA BIKARBONA

Soda bikarbona ima prirodna alkalizirajuća svojstva pa je izvrsno neutralizirajuće sredstvo nakon kemijskih pilinga s voćnim kiselinama. Također se može koristiti samostalno kao piling. Napravite pastu tako da u žlicu-dvije sode bikarbone ukapate desetak kapi eteričnog ulja i nanesite na kožu. Odličan piling za lice može se napraviti i od tri žlice sode bikarbone, 30 g zobenog brašna i 20 ml vode. Sve sastojke miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kružnim pokretima umasirajte na lice i vrat i nakon toga isperite mlakom vodom. Ili, ako imate vremena, ostavite na koži desetak minuta pa isperite. Koža će biti glatka i svježa. A ako smjesu držite na licu 10-ak minuta, djelovat će kao maska. Za uklanjanje tvrde kože sa stopala u toploj vodi rastopite oko tri žlice sode bikarbone. Namačite stopala pola sata u toj otopini i nakon tretmana bit će mekana. Za mješovitu kožu lica isprobajte piling od žlice kave, žlice meda i žlice sode bikarbone. Nakon što operete i obrišete lice, nanesite ovaj piling i masirajte kožu 45-60 sekundi. Potom ostavite da djeluje nekoliko minuta pa isperite mlakom vodom. Osušite tapkajući mekim ručnikom i nanesite hidrantnu kremu.


ANANAS I PAPAJA

Ananas je prepun bromelaina i papaina, enzima koji pomažu u razgradnji gornjeg sloja kože, a AHA kiseline provjereno djeluju i na akne i prištiće. Osim toga, vitamin C iz ananasa štiti kožu od svakodnevnog zagađenja, posvjetljuje mrlje i rješava diskoloracije pa koža djeluje obnovljeno, napeto i mladoliko. Zgnječite 1/4 šalice kockica svježeg ananasa i dodajte 1/4 šalice svježe papaje narezane na kockice (enzimi u papaji mogu smanjiti upalu, pomoći u smanjenju akni i ublažiti manje neravnine na koži), dvije žlice smeđeg šećera, jednu žlicu bademova ulja i žlicu meda. Nanesite na kožu i ostavite nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom. Ipak, ovo nije najbolji tretman ako imate osjetljivu kožu. Stručnjaci upozoravaju da ananas i drugo limunsko voće može pogoršati stanje osjetljive kože, odnosno sve što je kiselo u visokoj koncentraciji može dovesti do upale i nadraženosti. No, uvijek možete masku s visokim udjelom voćnih kiselina pomiješati s hijaluronskim serumom kako bi koža bila vlažnija.


AVOKADO

Sadrži oleinsku kiselinu, vitamine C i E, glutation i masne alkohole koji nježno potiču pomlađivanje gornjeg sloja kože. Ako imate osjetljivu kožu s hiperpigmentacijama ili mrljama, avokado će biti savršen za vas. Kako biste napravili piling za dubinsko čišćenje, pripremite 2 žlice mljevenih badema,1 žlicu zobenih pahuljica, 4 žlice sojina mlijeka i 1 žlica avokada. Avokado zgnječiti vilicom te pomiješati sve sastojke u pastu te je potom nanesite na čisto lice ili tijelo u tankom sloju. Nježnim kružnim pokretima utrljajte u kožu. Ostavite 20 minuta pa isperite mlakom vodom.


BUNDEVA

Prirodno bogata enzimima, AHA kiselinama, vitaminom C, E i beta-karotenom, koji su korisni za poticanje blistavog tena, bundeva je odlično sredstvo za piling. Potiče regeneraciju stanica i stvaranje kolagena čime pridonosi mladolikom izgledu, a prednost pilinga s bundevom krije se i u tome što zbog svoje sitne molekularne strukture lako prodire u stanice kože. Pola veće šalice pirea od bundeve pomiješa se s otprilike jednakom količinom krupnijeg šećera i malo morske soli. Smjesa se nanese na tijelo, ravnomjerno utrlja kružnim pokretima i ispere s puno vode.


MED

Piling od meda regenerira površinski sloj kože i poboljšava prokrvljenost te priprema kožu za bolje upijanje emulzija i krema. U ovaj piling možete dodati i šećer. Pripremite ga tako da dvije žlice mljevenih badema pomiješate sa žlicom meda i žlicom limunova soka. Nježno utrljajte u lice. Isperite mlakom vodom. Med možete pomiješati i s kukuruznim grizom i time namazati lice i tijelo. Za suhu kožu pomiješajte četiri jušne žlice meda i upola manje morske soli. Pasta će biti gušća i zato je idealna za pete, koljena i laktove. Osjetljivoj koži bolje će odgovarati piling od meda, mlijeka i cimeta. Pomiješajte tri jušne žlice meda s prstohvatom cimeta i nekoliko kapi svježeg mlijeka. Ovaj piling možete koristiti na licu, vratu i dekolteu. Masnu kožu čistite pilingom od jušne žlice limunova soka pomiješanog sa smeđim šećerom. Nježno umasirajte, ostavite nekoliko minuta i isperite mlakom vodom.


RAJČICA

Rajčice su izvrsno prirodno sredstvo za piling jer sadrže umjerene količine mliječne kiseline te likopen, vitamin C i vitamin A, koji su izvrsni antioksidansi koji pomažu u njezi oštećene ili hiperpigmentirane kože. Recept za piling je vrlo jednostavan - prepolovite rajčicu, vilicom je izbodete tako da lakše pusti sok, umočite je u šećer i nakon toga njome masirajte lice. Kućni piling djeluje vrlo učinkovito jer je šećer prirodni piling, a rajčice obiluju antioksidansima te sužavaju proširene pore, čiste kožu od mitesera i drugih nečistoća te je održavaju zdravom, glatkom i sjajnom.


ŠEĆER

Šećer može biti loš za zdravlje kada ga jedete, ali i vrlo koristan za kožu. Osim što je prirodno sredstvo za piling, sadrži glikolnu kiselinu, koja se obično koristi u kupovnim otopinama za piling. Prirodni piling kod kuće možete napraviti tako da pomiješate 1/2 šalice finog šećera, sok 1/2 limuna, žlicu meda i žlicu ulja noćurka. Sve sastojke dobro izmiješajte u pastu, nanesite na kožu nježnim kružnim pokretima pa nakon nekoliko minuta isperite toplom vodom i osušite. Ako vam ostane paste, u dobro zatvorenoj staklenci na hladnom i suhom mjestu može stajati i do tri mjeseca.


JABUČNI OCAT

Jabučni je ocat izvrstan izvor jabučne kiseline (AHA), pektina, kalija, vitamina A, C, E i drugih snažnih sastojaka koji pomlađuju kožu. Također uravnotežuje pH kože i može se koristiti i kao tonik. AHA kiseline u jabučnom octu nježno uklanjaju mrtve stanice kože, a redovitom upotrebom može se usporiti i smanjiti broj staračkih pjega na licu. Nanesite ga vatom ili gazom izravno na staračke pjege. Ostavite da djeluje 30 minuta. Za najbolje rezultate ponavljajte postupak dva puta dnevno šest tjedana. Za piling s jabučnim octom pripremite 15 ml jabučnog octa, 90 ml mineralne vode i žličicu sode bikarbone (količina je okvirna, možete uzeti i veće količine pa smjesu čuvati u hladnjaku i koristiti jednom do dvaput tjedno). Pomiješajte jabučni ocat i mineralnu vodu. Dodajte sodu bikarbonu i laganim pokretima nježno utrljajte u kožu. Isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu ili ulje.

Linker
14. travanj 2024 15:35