njega iznutra

Dok gledate film ili ste u pauzi za ručak, grickajte mrkvu i borovnice te vratite koži sjaj

Ovi savjeti pomoći će vam vratiti svježinu koži lica i tijela

Poželjno je s vremena na vrijeme osvijestiti da je ono što unosimo u tijelo iznimno važan čimbenik sveopćeg zdravlja. Kada govorimo o koži, izreka „ono si što jedeš”, savršeno se uklapa u koncept zdravlja budući da često moramo započeti rješavati problem iznutra kako bismo djelovali na van. Drugim riječima, prehrana je doktor broj jedan u postizanju i održavanju elastične i sjajne kože. Zato, donosimo nekoliko ključnih savjeta o prehrani koji će vam pomoći izgledati i osjećati se zdravo i mladoliko.

Pijte vodu

Liječnici preporučuju unositi u tijelo najmanje osam čaša vode dnevno. Osim što održava srce i bubrege, voda je ključna za zdravlje kože. Unoseći vodu u tijelo, osim što će nas hidrirati, ujedno će isprati loše toksine. Ako želite dodatni sjaj kože svojoj vodi dodajte kriške limuna i krastavca.

Jedite što je moguće manje šećera

Znate li da ako danas pojedete jedan red čokolade, velika je vjerojatnost da ćete sutra poželjeti isto, samo u većoj količini. Svjesni smo činjenice da šećer stvara ovisnost i da je teško izaći iz ovog začaranog kruga. No, da biste imali super glatku kožu, morat ćete povući crtu i izbaciti mnogo svojih omiljenih slatkiša kao i gazirane sokove. Šećer remeti hormonsku ravnotežu vašeg tijela i uzrokuje bolne upale kože.

Jedite omega-3 masti

Da, postoje dobre i loše masti. Loše masnoće uključuju prženu hranu koju biste trebali izbjegavati u širokom krugu i zamijeniti ih onim dobrim masnoćama avokada, lososa, jaja i oraha. One naime djeluju na hidrataciju vaše kože i smanjuju znakove starenja.

Ograničite unos kave

Imamo dvije vijesti – lošu i dobru. Pretjerani unos kave ima loš učinak na kožu u smislu dehidracije. Dobra vijest je da se ne morate odreći svog omiljenog crnog napitka u potpunosti već i dalje možete uživati u jednoj ili dvije šalice dnevno.

Jedite puno mrkve

Mrkva je namirnica koju bismo trebali jesti u svim prilikama - dok gledamo film ili pod pauzom za ručak. Ne samo da su pune vlakana, nego obiluju i antioksidansima koji sprječavaju oštećenje stanica kože. Bilo da ih jedete sirove ili kuhane, ova namirnica će održavati vaš imunološki sustav zdravim te spriječiti prerano starenje.

Poludite s borovnicama

Malo tko ih ne voli. Najbolje bobičasto voće koje možete jesti su borovnice i maline. Obiluju vitaminom A. Borovnice će k tome smanjiti razinu masnoće u vašoj koži. Dodatno, prednost ovog voća je što obiluje antioksidansom proantocijanidin (plavi i ljubičasti pigmenti u biljci) koji čini čuda za vaše stanice i čini vas mlađima.

Papaja će se svidjeti vašoj koži

U usporedbi s drugim voćem, papaja ima najveću količinu vitamina C. Ovaj vitamin sudjeluje u efektu blistave kože zbog toga što obnavlja kolagen koji pak štiti tijelo od preranog starenja i oštećenja od sunca. Ako jedete papaju, također ćete dobiti zdravu dozu vitamina E koji štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Osim toga, papaja također obiluje antioksidansima koji blagotvorno djeluju na kožu.

Koristite laneno sjeme

Laneno sjeme obiluje fitonutrijentima koji su puni vlakana i antioksidansa. Zdrave masnih kiseline iz ovih sjemenki pomoći će u održavanju optimalnog zdravlja i u borbi protiv upala.

Namirnice koje su neprijatelj koži

Sljedeće namirnice nastojte svesti na minimum:

  • slatko
  • alkohol
  • zagoreno meso
  • presoljenu hranu
  • mesne prerađevine
  • trans masti
  • crveno meso
  • previše začinjenu hranu
  • previše kofeinskih proizvoda
  • gluten
  • ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom
Linker
25. travanj 2024 15:27