U koje mitove o koži ste vi vjerovali?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Važno za znati

Mitovi o njezi kože u koje smo predugo vjerovali! Kreme ne morate držati u hladnjaku, a starenje ne ovisi samo o genetici

Brojni savjeti o njezi kože zapravo nisu savjeti nego mitovi


Svijet ljepote prepun je mitova, posebno kad je u pitanju njega kože. Kako bismo vam pomogli da razlučite što je istina, a što mit, pronašli smo savjete stručnjaka.


Ako retinol iritira vašu kožu, prestanite ga koristiti

Retinol je zvijezda u borbi protiv starenja, ali isto tako dolazi s čestim nuspojavama, kao što su crvenilo, ljuštenje kože i suhoća. Ali ako osjetite ovu vrstu iritacije, ne trebate u potpunosti odbaciti retinol, već promijeniti način kako i kad ga koristite.

- Trebali biste očekivati da će vam koža biti suha i nadražena, osobito kada prvi put počnete koristiti retinol. Umjesto potpunog prestanka korištenja retinola, trebali biste smanjiti učestalost uporabe na svaku drugu noć, ili čak svaku treću noć, a zatim polako povećavati kako se povećava tolerantnost - rekla je dr. med. Ife Rodney.


Kreme za oči trebate držati u hladnjaku

- Hladna temperatura neće produžiti vijek vaših proizvoda. Vaše tijelo prirodno ima temperaturu 36 °C i kad nanesete hladnu kremu na kožu, vaše tijelo će ju odmah ugrijati - rekla je Danné Montague-King, autorica, kemičarka i osnivačica DMK Skincare.

Istina je da hladne temperature pomažu u smanjenju oteklina i natečenosti, pa ako vam je to cilj, Montague-King savjetuje korištenje hladnog obloga. Isto tako, valjak od žada vam može pomoći u tome.


Što je krema skuplja, to je bolja

- Ne moraju svi skupi proizvodi biti bolji za njegu kože od onih jeftinijih. Sve ovisi o sastojcima - kaže dermatologinja dr. med. Kavita Mariwalla.

Određeni sastojci, kao što je vitamin C, moraju biti pravilno formulirani kako bi bili učinkoviti i zbog toga mogu biti malo skupi. Međutim, dr. Mariwalla dodaje da s hidrantnim kremama i sredstvima za čišćenje lica obično plaćate lijepo pakiranje ili brend.

Kako dobiti optimalan odnos cijene i kvalitete? Naučite čitati etikete i na njima tražiti sastojke koji su najbolji za njegu vaše kože.


Ne morate hidratizirati masnu kožu

Nikako nemojte preskakati hidratizaciju, čak i ako je vaša koža jako masna. Masna koža može biti dehidrirana, dapače, upravo to može pridonijeti prekomjernoj proizvodnji ulja, objašnjava dr. med. Stacy Chimento, certificirana dermatologinja u Riverchase Dermatology u Miamiju.

Redovito korištenje hidratantne kreme u konačnici može učiniti vašu kožu manje masnom, dodaje dr. Rodney.


Postoje topikalni proizvodi koji djeluju jednako dobro kao injekcije

Zapravo, topikalni proizvodi i injekcije djeluju drugačije.

- Topikalni proizvodi vrlo su važni za zaštitu od sunca, antioksidanse, hidrataciju, piling i još mnogo toga. Ali ne mogu postići ono što injekcije mogu - rekla je dr. med. Hadley King, dermatologinja iz New Yorka.

Neuromodulatori, poput botoksa, ometaju komunikaciju između živca i mišića, a nijedan topikalni proizvod ne može prodrijeti dovoljno duboko da bi imao isti učinak, objašnjava ona. Slično tome, fileri dodaju volumen koji topikalni proizvodi ne mogu.

image

Hidratantnu kremu i kremu sa SPF faktorom trebate svakodnevno nanositi

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Što veći SPF, to bolje!

- Razlika u UVB zaštiti između SPF 100 i SPF 50 je minimalna i ne nudi dvostruku blokadu. SPF 100 blokira 99% UVB zraka, dok SPF 50 blokira 98% - objašnjava dr. King.

Stoga je opća preporuka da se držite krema koje blokiraju i UVA i UVB zrake, neka to budu kreme sa SPF-om 30 ili većim.

Važno za znati: Kako biste dobili označenu količinu zaštite, morate nanijeti odgovarajuću količinu kreme za sunčanje, što većina ljudi ne radi. Ako ne nanosite često kremu, nećete pogriješiti ako odaberete onu s većim SPF-om.


Crni podočnjaci su znak da ste umorni

Promjena boje oko očiju javlja se kad krv i tjelesne tekućine ne cirkuliraju učinkovito. Da, nedostatak sna može pogoršati problem, ali nije jedini uzrok. To može biti znak da vam fali željeza ili ne dobivate dovoljno kisika, kaže Montague-Kings.

Isto tako, crni podočnjaci su češći kod tanke kože, a vaša koža se prirodno tanji kako starite. Kreme oko očiju teško mogu riješiti ovaj problem, ali korištenje formula koje sadrže kofein može pomoći.


Pore se mogu otvoriti i zatvoriti

Često čujemo kako ljudi, ali i neki dermatolozi govore kako se pore zatvaraju ili otvaraju. Međutim, dr. Chimento naglašava kako se pore ne mogu otvoriti i zatvoriti. No ova netočna terminologija odnosi se na širenje pora, što se može dogoditi zbog starosti, temperature i genetike, u kombinaciji sa začepljenjem pora prljavštinom i uljima. Najbolji način da smanjite izgled pora je redoviti piling.


Starenje kože ovisi o genetici

Naravno, genetika igra važnu ulogu, ali starenje kože je kompleksan proces i na njega mogu utjecati i unutrašnji i vanjski faktori. Na genetiku ne možete utjecati, ali možete na puno vanjskih faktora, što uključuje oštećenje od sunca, zagađenje, stres i pušenje.


Kreme za sunčanje trebate nositi samo tijekom ljeta

Nanošenje kreme za sunčanje 365 dana u godini, bez obzira na to je li vani sunčano ili pada kiša, najbolja je stvar koju možete učiniti za zdravlje svoje kože.

- Ultraljubičasto zračenje ne uzima pauzu pa ne trebate ni vi. Iako možda ne vidite sunce, zapamtite da je ultraljubičasto zračenje prisutno na dnevnom svjetlu i da uvijek izvire iz sunca, čak i kada je oblačan dan. A to ultraljubičasto svjetlo uzrokuje starenje i rak kože - upozorava dr. Mariwalla.

Stoga, ne zaboravite na kremu sa SPF faktorom!

Linker
16. travanj 2024 00:14