SHUTTERSTOCK
izgaranje

Je li vam posao samo izvor stresa? Ako na tri od ovih šest pitanja odgovorite potvrdno, moguće je da ste na rubu burnouta

Oporavak od stresa povezanog s poslom ključan je korak za sprječavanje izgaranja


Jeste li primijetili da je složenije radne zadatke lakše obaviti u poticajnom okruženju koje vas razumije, pruža podršku i s kojim već imate dobro uhodanu strategiju koja uostalom čini da volite svoj posao? Podržavajuće radno okruženje u kojem provodimo većinu dana i radnog vijeka posebno je važno za mentalno zdravlje svakoga od nas.

Gruba realnost

Ipak, mnogi se susreću sa potpunom suprotnosti - nezdravim uvjetima, stigmom, diskriminacijom, uznemiravanjem što konačno rezultira manjkom produktivnosti, samopouzdanja, pritiskom i kontinuiranim stresom i psihičkom iscrpljenošću koja nerijetko završava potpunim sagorijevanjem na poslu. Ljudi pogođeni sindromom poznatijim kao burnout često gube sposobnost i volju za normalno funkcioniranje na poslu, suočavaju se s osjećajem nesigurnosti te razvijaju cinične i negativne stavove prema svom poslu ili nadređenima. To pokazuju i istraživanja koja za primarne uzroke sagorijevanja ističu pretjerane i dugotrajne zahtjeve posla uključujući velika opterećenja, nesigurnost posla, dvosmislenost uloge, sukobe, stres ili stresne događaje i pritiske. Ovaj je problem prepoznala Svjetska zdravstvena organizacija koja je ovogodišnji mentalni dan zdravlja posvetila problemu zdravlja na poslu. Naime, naše tijelo posjeduje prirodne obrambene mehanizme, no dugotrajna napetost iscrpljuje te resurse, dovodeći nas do ozbiljnih posljedica. Zbog toga se susrećemo s bolestima poput tjeskobe i depresije, povećanog rizika za razvoj dijabetesa i kradiovaskularnih bolesti, patimo od nesanice, glavobolja i povećavamo rizik od preuranjene smrti.

Ova pitanja mogu pomoći

Često, kada se prvi put suočimo s problemima na poslu, ne pomišljamo da bismo trebali reagirati, a mnogi, nažalost, zadrže taj stav dugoročno. Stoga, sljedeća vas pitanja mogu navesti na to kako se doista osjećate kad je u pitanju posao:

  • Govorite li o svom poslu uglavnom na negativan način?
  • Jeste li skloni manje razmišljati o svom poslu i raditi svoj posao gotovo mehanički?
  • Osjećate li se ponekad mučno od svojih radnih zadataka?
  • Ima li dana kada se osjećate umorno i prije dolaska na posao?
  • Osjećate li se često emocionalno iscrpljeno tijekom svog radnog dana?
  • Osjećate li se obično iscrpljeno i iscrpljeno nakon posla?

Ako ste na više od dva odgovorili potvrdno, vrijeme je za stanete na loptu.

Oporavak i prevencija

Oporavak od stresa povezanog s poslom ključan je korak za sprječavanje izgaranja. Zaposlenici se mogu oporaviti tako što će se tijekom slobodnog vremena odvojiti od posla i baviti se aktivnostima u slobodno vrijeme. Također, jedna od dobrih metoda je promjena, makar i mala u radnim zahtjevima koji smanjuju opterećenje zaposlenika i emocionalni napor. Organizacije bi također trebale više uložiti u svoje radnike tako da ih šalju na razne treninge i radionice koje će ih podučiti adekvatnom načinu upravljanja stresom, organizirati redovite sastanke podrške i poticati ih na češće pauze. Svi ovi, ali i drugi napori pomažu smanjiti izgaranje i promicati dobrobit cjelokupne zajednice.

Linker
10. listopad 2024 13:33