SHUTTERSTOCK
Novi trend

I stručnjaci ga odobravaju! TikTok ima recept za jače nokte, a potreban vam je samo jedan sastojak iz kuhinje

Posljednji trik koji je zaludio ovu društvenu mrežu je namakanje noktiju u maslinovom ulju kako biste ih ojačali

Ako ste ikada otvorili TikTok, sigurno ste naišli na jedan od mnogih videa pod #beautytok hashtagom gdje korisnici pokazuju i objašnjavaju savjete o ljepoti i tretmane koje možete napraviti sami. Naravno, ne biste trebali slijediti svaki savjet, ali ponekad se nađu neki koji zaista mogu biti korisni. Primjerice, posljednji trik koji je zaludio ovu društvenu mrežu je namakanje noktiju u maslinovom ulju kako biste ih ojačali.

@parabellbeauty This is the classic nail oil soak that will help strengthen your nails. #nails #nailcare #nailgrowth ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling & Various Artists

Korisnica pod nazivom @parabellbeauty objavila je video koji je skupio više od milijun lajkova, a u njemu je objasnila kako napraviti tretman za jačanje i brži rast noktiju. U zdjelu se ulije nekoliko žlica maslinovog ulja i nekoliko čajnih žličica soka od limuna. Zatim stavlja prste u zdjelu, ali važno je da su nokti potpuno uronjeni u ulje. Za kraj savjetuje da se namaču desetak minuta. Ovo bi se trebalo raditi dva puta tjedno.

Postoje i videi u kojima TikTokerice ulijevaju samo maslinovo ulje u veliku zdjelu i namaču svoje prste 20 minuta.

S obzirom na to da je ovaj trik vrlo jednostavan i da vjerojatno imate maslinovo ulje kod kuće, jasno je zašto su ga korisnici odlučili isprobati. Uz to, maslinovo ulje je nadaleko poznato kao višenamjensko. Naravo, koristi se u kuhinji, ali ga mnogi koriste za regeneraciju kose zbog njegovih antioksidativnih i hidratantnih svojstava. Evo što vi trebate znati o dobrobitima maslinovog ulja za nokte i djeluje li namakanje kao tretman za jačanje.


Jača li maslinovo ulje nokte?

Ako razmišljate o namakanju noktiju, najbolje je odabrati ekstra djevičansko maslinovo ulje umjesto rafiniranog kako biste dobili najviše benefita. Ekstra djevičansko je bogato antioksidansima i masnim kiselinama koje hidratiziraju i štite kožu.

Uz to, maslinovo ulje je općenito bogato masnim kiselinama, kao što su oleinska, linolna i palmitinska, ali i lipidima i antioksidansima. Stoga, namakanje noktiju u njemu, može biti korisno, tvrde stručnjaci.

Nema previše znanstvenih dokaza o topikalnoj primjeni ovog ulja na zdravlje noktiju, međutim, postoje dokazi da zaštita od vanjskih iritansa i zadržavanje vlage može dovesti do zdravijih i jačih noktiju. Što znači da im namakanje pomažete zadržati vlagu i ojačati kožnu barijeru.


Može li maslinovo ulje ubrzati rast?

Prije namakanja trebali biste provjeriti izaziva li vam ono alergijsku reakciju, osim toga nema rizika.

- To je prilično siguran trend u kojem može sudjelovati gotovo svatko, a koji zapravo može ponuditi neke benefite - kažu stručnjaci.

Tretman je najbolje napraviti na noktima koji nisu nalakirani kako bi se ulje stvarno upilo i time zadržalo vlagu. Za najbolje rezultate dopustite da se potpuno osuši na noktima i zanokticama.

- Primjena masnog, hidratizirajućeg i protuupalnog ulja kao što je maslinovo može potencijalno poboljšati zdravlje i snagu noktiju, ali neće poboljšati sposobnost noktiju da brže rastu - smatraju stručnjaci.

Međutim, ovo ulje može pomoći da vaši nokti budu jači, a posljedično, oni mogu i brže rasti. No, trebate znati da je namakanje lijep oblik njege i opuštanja, ali to nije čaroban tretman koji će transformirati vaše nokte preko noći.

Linker
23. travanj 2024 07:57