JE LI REALNO?

Pentagon zna: ‘Putin je već odlučio kako će koristiti sjevernokorejsku vojsku dođu li na ratište u Ukrajinu!‘

Podsjećamo, ruski predsjednik i Kim Jong Un nedavno su potpisali povijesni sporazum

Vojska Sjeverne Koreje na paradi u Pjongjangu

 Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Tijekom nedavnog susreta Vladimira Putina i Kim Jong Una u Pjongjangu Sjeverna Koreja i Rusija su si obećale međusobno pružiti neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta.

Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost zbog tog sporazuma, a glavni tajnik NATO-a rekao kako pakt pokazuje da se autoritarne sile udružuju.

A što kaže Pentagon? General Pat Ryder, tajnik za tisak, komentirao je tijekom briefinga u utorak da će sjevernokorejske snage, ako ih Kim odluči poslati na ratište u Ukrajini da se bore na strani Rusije, biti iskorištene kao topovsko meso, prenosi Politico.

- Da sam na mjestu šefa vojnog osoblja Sjeverne Koreje, razmislio bih dobro o slanju svojih snaga da budu topovsko mesto u ilegalnom ratu protiv Ukrajine. Vidjeli smo kakve gubitke imaju ruske snage, rekao je Ryder.

Ruska vojna strategija tijekom rata uključivala je korištenje nadmoćnog broja vojnika kako bi svladala Ukrajinu. Iako je pretrpjela teške gubitke tijekom svoje ilegalne invazije, uspjela je brzo zamijeniti trupe na prvoj crti.

U povijesnom sporazum koji su dvije zemlje potpisale u Pjongjangu ne spominje se aktualni rat i još uvijek nema izravnih naznaka da se Sjeverna Koreja sprema poslati trupe, ali prema pisanju Reutersa, Pjongjang planira poslati svoju vojnu inženjerijsku jedinicu na okupirane teritorije Ukrajine kako bi sudjelovala u obnovi. Vojnici koji se šalju u Ukrajini će vjerojatno poslužiti kao strani radnici koji će na težak način zaraditi novac za Sjevernu Koreju, čiju su ekonomiju uništile međunarodne sankcije.

Pjongjang opskrbljuje Rusiju oružjem od 2023., ali Sjeverna Koreja nikada nije poslala borbene trupe u značajnom broju da ratuju u sukobu izvan Korejskog poluotoka.

U veljači su ukrajinske vlasti izvijestile da su oborile najmanje 20 sjevernokorejskih balističkih projektila koje je Rusija koristila u masovnim napadima na Ukrajinu od prošle godine. Sjeverna Koreja isporučila je Rusiji više od 11.000 kontejnera streljiva od prošle jeseni, izvijestio je Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:56