LUDA AUKCIJA

Prodan najskuplji predmet serijala Harry Potter: ‘Autor je u to vrijeme imao samo 23 godine‘

 Angela Weiss/afp/profimedia/Angela Weiss/afp/profimedia
Četverostruko nadmetanje trajalo je gotovo deset minuta, a identitet kupca nije otkriven

Originalna ilustracija u tehnici akvarela postala je najvrjedniji predmet serijala Harry Potter prodan do sad. Umjetničko djelo za prvo izdanje knjige JK Rowling ‘Harry Potter i kamen mudraca‘ prodano je za tri puta veću cijenu od očekivane, odnosno za 1,9 milijuna dolara na aukciji u SAD-u, prenosi BBC.

image
Courtesy Sotheby‘s/mega/the Mega Agency/profimedia/Courtesy Sotheby‘s/mega/the Mega Agency/profimedia

Ilustracija je prvi put stavljena na aukciju 2001. godine, prije nego je serijal dovršen, za 108.000 dolara. Očekivalo se kako će se prodati za 400.000 do 600.000 dolara za što su iz aukcijske kuće naveli da je najviša procjena. Četverostruko nadmetanje trajalo je gotovo deset minuta, a identitet kupca nije otkriven.

Umjetnik koji je djelo naslikao, Thomas Taylor, imao je samo 23 godine kad je slika nastala 1997. godine. Kultna slika prikazuje Harryja Pottera ispred Hogwarts Expressa, vlaka koji će mladog čarobnjaka odvesti u svijet magije. Za dovršiti djelo trebala su mu dva dana, a koristio je koncentrirane vodene boje i crnu olovku kojom je iscrtao obrise.

Taylor, koji je odrastao u Walesu, bio je jedan od prvih ljudi koji su pročitali rukopis knjige koja je prodana u milijunima primjeraka. Kalika Sands iz aukcijske kuće Sotheby‘s istaknula je kako je aukcijska cijena između 2001., kad su objavljene četiri od sedam knjiga, i sad odražava koliko je serijal postao popularan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:51