IPAK OPTIMIZAM

Hrvatski novinar: Japan ide dalje - najavljuje se gospodarski preporod, život se normalizira u Tokiju

Tokio se normalizira, sve su češći pozivi na kavu i druženje u kojemu će se rezimirati neki vlastiti doživljaji

TOKIO - Neki je jezik zaista teško naučiti, poput diplomatskog. I budući hrvatski diplomati provode valjda godinu dana na Diplomatskoj akademiji da bi kazali nešto poprilično nerazumljivo.

Optimistična poruka

Ni njihovi kolege u svijetu nisu iznimka. Evo, recimo, na televiziji sam vidio da je japanski premijer Naoto Kan odgodio put u posjet pogođenim krajevima oko Fukushime zbog lošeg, kaže se, vremena.

Tamo sada pušu neki drugi vjetrovi. Puno optimističnije je bilo gledati nekog nejapanskog ekonomskog stručnjaka koji je govorio o tome kako će se ova katastrofa odraziti na japansko gospodarstvo. Ime sam mu zaboravio, ali poruku nisam - kroz cijeli razgovor protkana je bila misao, koju je napokon i artikulirao - Japanci su discipliniran narod. I zaista, fascinantno je promatrati, samo tjedan dana nakon velike nesreće, da se govori o gospodarskom preporodu.

Bez većih posljedica

I ljudske i materijalne štete su neprocjenjive. Više od osam tisuća mrtvih, i, na žalost, vremenom će se pokazati da ni za onih više od 12 tisuća koji se vode kao nestali neće biti pomoći, sa štetom koja se broji u stotinama milijardi dolara, ovdje se govori o novom gospodarskom uzletu!?

Kako je naglasio ovaj ekonomski stručnjak, Japan je i iznimno politički stabilno društvo, i baš svaki stanovnik Japana pomaže koliko je u njegovoj moći da se posljedice katastrofe što prije prebrode. Japanci su, kazao je, discipliniran narod.

Od radijacije, izgleda, neće biti većih posljedica. Kontaminacije su i minimalne i uglavnom neškodljive za ljude. Ljudi su po dućanima malo skeptični prema poljoprivrednim proizvodima, ali japanska je Vlada kazala da preventivno uništavaju sve poljoprivredne proizvode koji bi na bilo koji način mogli biti povezani sa reaktorima Fukushime.

Šteta je to i za poljoprivrednike koji su Japan opskrbljivali dinjama, breskvama ili špinatom, ali isto tako znaju da je to žrtva koju su voljni podnijeti. Sigurnost društva je ispred vlastitog komoditeta. Tokio se normalizira, sve su češći pozivi na kavu i druženje u kojemu će se rezimirati neki vlastiti doživljaji. Jezik ekonomista koji razumijem čak i manje od onog diplomatskog, zvuči vrlo optimistično.

Bolja vremena

To na neki način znači i završetak inicijalne katastrofe, ali isto tako i vrijeme za nova putovanja po Japanu. Uskoro započinje i o-hanami, vrijeme uživanja u promatranju rascvjetale trešnje. Simbolički, možda ove trešnje najavljuju i bolja vremena za Japan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:27