BROJ POGINULIH U JAPANU PREMAŠIO DEVET TISUĆA

Grad Otsuchi protiv prirode: Tsunami pobio cijelu upravu

Dok stanovnici Otsuchija pokušavaju prevladati posljedice potresa i tsunamija, nastavljaju se borba za spas oštećene nuklearne elektrane te testiranja vode i hrane

ZAGREB - Kada je 11. ožujka proglašena uzbuna zbog tsunamija, Koki Kato, gradonačelnik grada Otsuchija na sjeveroistoku Japana, pokušavao je ispred zgrade vijećnice organizirati krizni stožer. No, 10-metarski vodeni val već je bio udario na grad koji je imao oko 16.000 stanovnika.

Trećina beskućnici

“Počeli smo bježati i zajedno s gradonačelnikom vratili smo se u vijećnicu. No, voda je nadirala sve do drugog kata. Preživjeli su oni koji su stigli do krova zgrade, a ostale, među kojima je bio i gradonačelnik Kato, odnijela je bujica”, ispričao je britanskom Guardianu Kansei Sawadate, jedan od 22 gradska dužnosnika Otsuchija koji su se bijegom na krov vijećnice spasili od razornog tsunamija. Toga crnog petka vodeni val ubio je 460 stanovnika, a još se 970 građana smatra nestalima. Tijelo omiljenoga gradonačelnika Katoa pronađeno je devet dana poslije kilometar dalje od vijećnice. S njim je poginulo osam njegovih suradnika, a 21 je nestao.

- Bez gradonačelnika ćemo teško obnoviti naš grad. Treba nam netko tko će nas voditi - izjavio je Yamazaki Seigo, građanin teško razorenoga Otsuchija u kojem je više od trećine stanovnika postalo beskućnicima.

Dok tamošnji stanovnici pokušavaju prevladati strašne posljedice dviju prirodnih katastrofa, operateri u Fukushimi Daiichi i dalje vode herojsku borbu kako bi konačno stabilizirali reaktore i zaustavili daljnje širenje radioaktivnosti. Iako je još tijekom utorka svih šest reaktora nuklearke bilo povezano s električnom mrežom, rashladni sustav zbog niza problema ni jučer nije proradio.

Kontaminirana voda

Oko reaktora 3, koji je već danima uzrok velike zabrinutosti stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ponovno je primijećen bijeli dim.

Operateri su u nekoliko navrata prekidali i nastavljali radove na ponovnom pokretanju rashladnih sustava reaktora 1 i 2. Kompanija TEPCO (Tokyo Electric Power), vlasnik nuklearke, priznala je da su dvojica operatera u nuklearki ozlijeđena tijekom ponovnog uspostavljanja električne mreže, ali da njihove ozljede nisu posljedica izloženosti visokim dozama zračenja. TEPCO, također, tvrdi da bi ponovno pokretanje rashladnog sustava moglo trajati tjednima.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:25