HEROJI NACIJE

Samuraji iz Fukushime: Trojica hrabrih radnika završila u bolnici, bili su izloženi velikoj radijaciji

Iako su nosili zaštitnu odjeću, bili su izloženi radijaciji jer im je kontaminirana voda probila nogavice
 AP Photo/Nuclear and Industrial Safety Agency

>>>>NOVO<<<< - 9:55 - Sjeverni Japan u četvrtak je pogodio potres jačine 6,1 stupanj Richterove ljestvice, priopćila je televizija NHK.

__________________

OSAKA - Trojica radnika nuklearne elektrane Fukushima Deiichi, teško oštećene u potresu i tsunamiju koji su pogodili Japan , izložena su visokoj dozi zračenja u pokušaju da povrate električnu energiju u reaktor broj 3 nakon čega su dvojica završila u bolnici, priopćila je japanska nacionalna agencija za nuklearnu sigurnost.

- Trojica zaposlenika radila su na postavljanju električnog kabla u podrumskoj prostoriji zgrade s turbinom . Tom prilikom primili su zračenje između 170 i 180 milisieverta - izjavio je glasnogovornik Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

Iako su nosili zaštitnu odjeću, dvojica su prevezena u bolnicu jer im kontaminirana voda kroz pore probila nogavice te im ozračila noge. Izloženost razini zračenja od 100 milisieverta godišnje smatra se najnižom granicom nakon koje je izbijanje tumora očekivano.

- Direktan dodir sa zračenjem uzrokuje upalu zbog čega su radnici poslani na liječenje u bolnicu - pojasnio glasnogovornik.

Sva ti radnika zaposlenici su Tokijske električne energije (TEPCO), kompanije u čijem je vlasništvu oštećena nuklearna elektrana Fukushima smještena oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

U petak će biti dva tjedna otkada su snažan potres i tsunami prekinuli dovod električne energije do elektrane zbog čega su zakazali sustavi hlađenja reaktora. Njihove su se jezgre ugrijale prijeteći potpunim topljenjem. Elektrana je bila pogođena i nekoliko požara i eksplozija nakon čega je okolno stanovništvo evakuirano.

Vojska i vatrogasci reaktore su uspješno ohladili polijevajući ih vodom, međutim u tim je kritičnim mjerama isto tako proizvedena velika količina radioaktivne pare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:06