POBUNJENICI

Gadafijeve snage otjerane su s granice Libije i Tunisa

Stanje u Misrati i dalje je izuzetno teško, a u napadima gadafijevaca poginula su dva fotoreportera
 AP

ZAGREB - Libijski pobunjenici jučer su izvijestili da su osvojili Wazin, granični prijelaz prema Tunisu, oko 240 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Tripolija.

Riječ je o prvom velikom vojnom uspjehu pobunjenika u proteklih nekoliko tjedana, a uspjeh je utoliko značajniji što je riječ o zapadu zemlje koji je i dalje većinom pod kontrolom snaga odanih libijskom lideru Moamaru Gadafiju. Stanje u Misrati, pobunjeničkom uporištu na zapadu zemlje, iznimno je teško.

Liječnici navode da je u tom gradu poginulo najmanje 1000 ljudi, među kojima je velik broj djece. U srijedu poslijepodne jedan od projektila koji su ispalile Gadafijeve snage ubio je dva fotografa.

Jedan od njih je Tim Hetherington (41), britanski redatelj, dobitnik nagrade Press Photo 2007. godine. Hetherington je bio nominiran za Oscara za svoj dokumentarac “Restrepo”, a u Libiji je radio kao fotograf uglednog Vanity Faira.

‘Nema NATO-a’

Drugi poginuli je višestruko nagrađivani američki fotograf Chris Hondros, koji je radio za agenciju Getty. Hetherington, koji se bavio i humanitarnim radom, otišao je u Libiju kako bi stekao precizniji uvid u to što se ondje događa. U svojim posljednjim postovima na društvenoj mreži Twitter nesretni je fotograf opisivao kako Gadafijeve snage “neselektivno granatiraju”, a u posljednjem je postu naveo da “nema traga NATO-u”.

Ne za kopnene snage

Hondros je bio iskusan fotoreporter koji je pokrivao ratove na Kosovu, u Iraku i Afganistanu. Prema navodima očevidaca, skupina novinara pogođena je projektilom tijekom povlačenja s prve linije bojišnice.

Nakon što su Velika Britanija, Francuska i Italija najavile da će poslati vojne stručnjake kako bi savjetima pomogli libijskim pobunjenicima - što su Sjedinjene Države rezolutno odbile - britanski premijer David Cameron jučer je izjavio kako to ne znači da će se NATO uključiti u raspoređivanje kopnenih snaga u Libiji. No, američka je vlada najavila da će libijskim pobunjenicima poslati pomoć u vrijednosti 25 milijuna dolara.

3,5 milijuna dolara za plaćenike iz Polisarija

Britanski dnevni list The Telegraph objavio je da je libijski lider Moamar Gadafi od početka pobune na plaćenike potrošio najmanje 3,5 milijuna dolara.

Jedan od Gadafijevih prebjega za NATO je potvrdio da je pukovnik iz Zapadne Sahare, iz skupine Polisario, doveo 450 plaćenika, a svakom je za dva mjeseca ratovanja plaćeno 10.000 dolara. Osim njih, prema prebjegovim navodima, Gadafijevim snagama pomažu i borci iz pobunjeničkih skupina u Nigeru i Maliju. Prebjeg je potvrdio da libijski lider i dalje poziva plaćenike, i to iz Čada, DR Konga, Sudana, a možda i iz Istočne Europe. Pobunjenici, pak, ističu da su upravo plaćenici odgovorni za najstrašnije zločine, uključujući silovanja te ubojstva žena i djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:31