STIŽE POMOĆ

Francuska šalje vojne instruktore u Libiju

ZAGREB - Francuska je danas objavila da je poslala vojne savjetnike na istok Libije koji nadziru pobunjenici, a sličan će potez uskoro učiniti i Britanija te Italija. Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu navelo je da je poslalo deset časnika u Bengazi, koji trebaju pomoći pobunjeničkim snagama da “organiziraju zaštitu civila i dostavu humanitarne pomoći”.

Obje su zemlje ponovile da ta odluka ne znači i početak kopnene intervencije zapadnih snaga protiv Gadafijeva režima u Libiji.

- Naš glavni cilj jest dati prijelaznom nacionalnom vijeću tehničku, logističku i organizacijsku pomoć i savjete kako bi uspostavili sustave zaštite civila i poboljšali distribuciju humanitarne i medicinske pomoći - poručeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik vlade Francois Baroin dodao je kako je riječ o manje od “deset časnika” te odabacio mogućnost kopnene intervencije i demantirao da će Francuska zatražiti novu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi proširila ovlasti saveznicima u Libiji.

Britanski šef diplomacije William Hague prije je rekao da će London poslati 12 vojnih savjetnika u istočnu Libiju, ali oni neće biti uključeni u “obuku pobunjenika ni planiranje ili pomaganje u vojnim operacijama”.

Hague je zadaće savjetnika, kao i Francuzi, definirao kao “pomoć pobunjenicima da razviju “organizacijske strukture, komunikacije, logistiku i koordinaciju humanitarne pomoći i dostave medicinskih zaliha”. Malo izravniji bio je talijanski ministar Ignazio La Russa koji je rekao da će Rim poslati deset vojnih savjetnika libijskim pobunjenicima jer je “očito da im je potrebna obuka”.

U međuvremenu su nastavljeni žestoki napadi Gadafijevih postrojbi na gradi Misratu koji nadziru pobunjenici. U utorak navečer Nuri Abdullah Abdullati, član prijelaznog nacionalnog vijeća u Misrati, apelirao je na Zapad da okonča skoro dvomjesečnu opsadu grada u kojoj su ubijene stotine ljudi.

- Prije nismo željeli strane vojnike u našoj zemlji, ali sada vas molimo da u ime humanitarnih i islamskih načela pošaljete nekoga da prekine ovaj pokolj - rekao je Abdullati.

Istodobno je libijski ministar vanjskih poslova Abdelati Laabidi izjavio za BBC da je “svaka vojna nazočnost korak unatrag”.

- Ako bi ova bombardiranja prestala i pravi prekid vatre bio uspostavljen, sigurno bismo mogli pokrenuti dijalog među Libijcima o tome što doista hoće: demokraciju, reforme, novi ustav i izbore. Ako prestanu bombardiranja, nakon šest mjeseci mogli bi organizirati izbore koje bi nadzirao UN - rekao je Laabidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:38