PRVA ŽENA NA ČELU MMF-a

Francuska ministrica financija Christine Lagarde: Vegetarijanka koja vježba jogu sređivat će globalne financije

Christine Lagarde preuzima uzde MMF-a 5. srpnja kao nasljednica DSK, a čekaju je teške zadaće

PARIZ - Christine Lagarde jučer je imenovana šeficom MMF-a. Riječ je o prvoj ženi na čelu te organizacije, koja će idućih pet godina biti zadužena za održavanje stabilnosti globalnog ekonomskog sustava. Lagarde je jučer slavila, no zapravo je čeka vrlo nezahvalan posao jer za MMF, kako ističu stručnjaci, slijede najteži trenuci u 65-godišnjoj povijesti.

Uspjela je pridobiti SAD i uvjeriti nove gospodarske sile (Kinu, Brazil, Indiju) da je najbolji kandidat za posao iako su one najprije inzistirale na nekome tko nije iz Europe. Sada je čeka temeljito čišćenje nereda koji je ostavila globalna financijska kriza (najakutniji su europski dužnički problemi).

Proboj u muški svijet

Lagarde je, dakle, prva žena koja je dobila u ruke uzde jedne od najutjecajnijih organizacija na svijetu. No to joj nije prvi takav uspjeh. Naime, ta Francuskinja bila je prva žena kojoj je uspjelo ući u dotad isključivo muški svijet šefova financija skupine najbogatijih zemalja svijeta G-7 te postati prva dama na čelu uprave renomirane međunarodne odvjetničke kompanije Baker&McKenzie.

Moćna dama

Njen životopis je impresivan. Ime joj je već godinama na listama najutjecajnijih žena svijeta. Na čelo MMF-a stiže kao bivša francuska ministrica financija, a prije toga je bila ministrica poljoprivrede te ministrica trgovine i industrije. No ona nije profesionalna političarka.

U politiku je ušla odazvavši se pozivu konzervativne vlade Jacquesa Chiraca, nakon što je ostvarila, malo bi bilo reći respektabilnu karijeru s druge strane bare. Već kao 25-godišnjakinja istaknula se u francuskoj podružnici tvrtke Baker&McKenzie te je pozvana u američku središnjicu. Nakon 20 godina u inozemstvu stigao joj je poziv da se vrati na Stari kontinent, koji je prihvatila.

Sve ženske kvalitete

Christine Lagarde krase sve najbolje ženske osobine. Oni koji je poznaju kažu da je vrlo smirena, jako vješta s riječima te dobra u uvjeravanju i pregovaranju. Iz njena rada vidljivo je da je radoholičar, disciplinirana, inače je bivša sinkronizirana plivačica reprezentativka. Ne podnosi agresivnost, no sama je vrlo tvrdoglava i kaže što misli, čak i ako zbog toga riskira popularnost.

Neki detalji iz njena privatnog života zanimljivi su za portret te 55-godišnjakinje. Vegetarijanka je, vježba jogu, nikad ne pije alkohol. Roni, pliva i uživa u vrtlarstvu.

Uz karijeru je u 30. i 32. godini života postala majka dvojice sinova. Razvedena je, a danas živi s dugogodišnjim partnerom. No ni Lagarde, unatoč štreberskom renomeu, nije pošteđena upletenosti u skandal. Nakon što 5. srpnja preuzme novi ured, u jednom će trenutku morati pred sud zbog optužbi da je pogodovala kontroverznom političaru-biznismenu-zabavljaču Bernardu Tapieu.

Nije ekonomistica

Nakon što se kandidirala za glavni položaj u MMF-u, čulo se kako nema potrebnu ekonomsku naobrazbu, kako bi mogla biti pristrana te da je vrijeme da na čelo dođe netko tko nije Europljanin.

Prvi veliki test za Lagarde je rješavanje problema Grčke te Irske i Portugala. Godinu dana nakon što je MMF odobrio veliku pozajmicu Ateni, a ona se obvezala na mjere štednje, vidljiv je novi val problema u toj prezaduženoj zemlji koji ljulja eurozonu. MMF se godinama bavi zemljama u razvoju, no u fokusu je sada Europa. Njoj očajnički treba pomoć.

Drugi zadatak je Egipat. Zemlja koja je upravo izašla iz revolucije odbila je tri milijarde dolara od MMF-a jer ne žele pristati na rezanje javne potrošnje.

- Potrudit ću se da MMF ostane relevantna, učinkovita i legitimna organizacija te da ostvari snažan i održiv ekonomski rast, makroekonomsku stabilnost i bolju budućnost, stoji u priopćenju Christine Lagarde nakon objavljivanja njena imenovanja na čelo MMF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:26