OBRAT U FRANCUSKOJ

Socijalisti poručuju: Ako to želi, Strauss-Khan može biti naš kandidat za predsjednika

Sobaričin odvjetnik tvrdi da je njen iskaz o napadu isti od prvoga dana
Former IMF head Dominique Strauss-Kahn (R) sits during his bail hearing at State Supreme Court, in New York, on May 19, 2011. New York State Supreme Court Judge Michael Obus said that Strauss-Kahn, 62, can be released on one million USD cash bail, and placed under 24-hour home detention with electronic monitoring -- conditions that had been proposed by his lawyers. AFP PHOTO/POOL/Richard Drew
 AFP

NEW YORK - Optužba protiv Dominiquea Straussa-Kahna za pokušaj silovanja u New Yorku i dalje stoji, no nakon što su američke vlasti, zbog potkopane vjerodostojnosti tužiteljice, pustile DSK da se brani sa slobode, u Francuskoj se već raspravlja o njegovu povratku u politiku, pa čak i u predsjedničku utrku 2012.

Lista za nominaciju

Naime, lista za nominaciju socijalističkih predsjedničkih kandidata zatvara se 13. srpnja, pet dana prije novog ročišta u slučaju bivšeg šefa MMF-a, a jedan od istaknutih socijalista François Hollande rekao je da se rok može produljiti. Kako javljaju strani dopisnici iz Francuske, mnogi usprkos optužbama i dalje simpatiziraju DSK i ne vjeruju da su optužbe istinite. Lionel Jospin, posljednji socijalistički premijer, rekao je kako će, bude li oslobođen, odluku o kandidaturi prvo donijeti sam DSK, a zatim socijalisti.

Zastupnik Jean-Marie Le Guen uvjeren je u povratak DSK-a. - Da, bit će prisutan u predsjedničkoj utrci ako je točno ono što čujemo iz SAD-a, da će ga pustiti i rehabilitirati - istaknuo je Le Guen. DSK je prije skandala vodio u svim anketama o predsjedničkim izborima i prema mišljenju mnogih bio siguran dobitnik predsjedničke utrke 2012. No onda je priveden, a o njegovu agresivnom udvaranju, pa čak i pokušajima napada, progovorile su neke žene u Francuskoj.

Napeto iščekivanje

No, činjenici da se na francuskoj socijalističkoj sceni svejedno napeto očekuju nove vijesti i govori o njegovoj rehabilitaciji zasigurno pridonosi stav javnosti prema kojem se privatni život političara strogo dijeli od javnoga. Ipak, optužbe protiv DSK tiču se teškog zločina te i dalje stoje. U velikom obratu, on je pušten iz kućnog pritvora. Otkriveni su detalji koji ruše kredibilitet žrtve, primjerice da je lagala u iskazu i da je povezana sa sitnijim kriminalcima. Sumnja se da je lagala u zahtjevu za vizu da je silovana u rodnoj Gvineji te o imovinskom stanju kako bi dobila stan za siromašne. No to ne znači da je lagala i o napadu.

Pospremila pa prijavila

Odvjetnici DSK ističu, pak, kako je žena nakon navodnog napada počistila drugu sobu, vratila se ponovno pospremiti Strauss-Kahnov apartman i tek nakon toga prijavila napad, što nije navela u iskazu. S muškarcem koji je u zatvoru razgovarala je o tome kako “zna što radi” u slučaju bogatog hotelskog gosta.

Ipak, bez obzira na profil žene koja ga tuži, tu su DNK dokazi da je bilo seksualnog kontakta. Obrana DSK tvrdi da su obje strane pristale. No, Kenneth Thompson, njen odvjetnik, istaknuo je kako priča njegove klijentice stoji.

- Od prvoga dana inzistira na istoj priči o napadu i nije promijenila svoj iskazu o događaju. Okružni tužitelj to zna. Jedina obrana DSK je da je odnos bio dobrovoljan. To je laž - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:24