MEĐUNARODNI MONETARNI FOND

Lagarde za svog zamjenika imenovala Kineza Zhua

Priznanje da kineska ekonomija ima sve veći utjecaj u svijetu
 AFP

WASHINGTON - Nova direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde imenovala je kineskog ekonomista Zhu Mina za svog novog zamjenika, potezom koji odražava rast utjecaja kineske ekonomije u svijetu. Lagarde je Zhua imenovala na mjesto svog četvrtog zamjenika - položaj koji dosad nije postojao - nakon što je u kampanji za izbor na čelno mjesto MMF-a obećala da će povećati ulogu Kine i drugih ekonomija u usponu u upravljanju tom institucijom.

Novi zamjenik iz SAD-a

Dodatno mjesto zamjenika stvoreno je za velike ekonomije u usponu - koje trenutačno imaju premalo predstavnika u upravi MMF-a - te se očekivalo da će ga dobiti netko iz Kine, trenutačno druge najveće ekonomije svijeta. Zamjenikom će u rujnu biti imenovan i savjetnik Bijele kuće David Lipton, nakon što njegov sunarodnjak John Lipsky ode u mirovinu.

Direktor Bank of China

Zhu (58), koji je bio specijalni savjetnik direktora MMF-a od prošle godine, član je skupine kineskih ekonomista koji su 80-ih razvijali tržišno orijentirane ideje za kinesku ekonomiju.

Zhu je od 1990. do 1996. radio za Svjetsku banku, a potom se vratio kući i postao direktor u Bank of China. Prije tri godine postao je i zamjenik guvernera Kineske narodne banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:24