FOTOGALERIJA!

FOTO: NEREDI U TURSKOJ ZBOG UBIJENOG DJEČAKA Išao je kupiti kruh, a policija ga je pogodila u glavu...

 AFP

ISTANBUL - U Turskoj su u utorak na ulicama Istanbula, Ankare i nekoliko drugih gradova izbili neredi nakon što je objavljeno da je u istanbulskoj bolnici preminuo 15-godišnji Berkin Elvan. Dječaka je u lipnju prošle godine, tijekom velikih protuvladinih prosvjeda povodom spornih urbanističkih planova s Gezi parkom, policija ni krivog ni dužnog u glavu pogodila kanistrom sa suzavcem.

Majka ga je poslala da ode kupiti kruh, ali kući se nikada nije vratio. Na mjestu je pao s teškim ozljedama, a u bolnici je ubrzo pao u duboku komu, u kojoj je ostao punih 269 dana, sve do smrti. Tijekom tog perioda izgubio je 16 kilograma.

'Izgubili smo sina. Neka počiva u miru', napisala je Berkinova shrvana obitelj na Twitteru u utorak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu. Njegovom je smrću broj osoba koje su u Turskoj izgubile život uslijed nasilnih demonstracija i sukoba s policijom oko Gezi parka, a kasnije i zbog općenitog nezadovoljstva vlašću autoritarnog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, povećan na osam.

Nakon objave o dječakovoj smrti, nije trebalo dugo čekati na reakciju građana bijesnih na postupanje policije. Berkinova je majka izašla pred istanbulsku bolnicu u kojoj je preminuo te je ubrzo okružena većim brojem ljudi koji su joj došli izraziti sućut.

FOTOGALERIJA: Dramatični prizori uličnih nereda u Istanbulu

Pred bolnicu su ubrzo dojurila policijska vozila na koja je nasrnula nekolicina gnjevnijih građana. Berkinova je obitelj pobjegla u obližnju dvoranu za molitve, dok je sve veća gomila na ulici počela uzvikivati 'Berkin Elvan je naša dika i on je besmrtan'.

Kako je dan odmicao tako su i koškanja između policije i prosvjednika postala sve češća. Situacija je u Istanbulu eskalirala u večernjim satima, kada su snage sigurnosti demonstrante krenuli rastjerivati suzavcem i vodenim topovima. Suočili su se sa žestokim odgovorom u vidu kamenja i raznih drugih predmeta koje su prosvjednici na njih bacali.

U Ankari je policija suzavcem rastjerivala oko dvije tisuće prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:05