DRAMA U TURSKOJ

VIDEO: RATNO STANJE U ISTANBULU Policija pucala po prosvjednicima na Praznik rada!

Prosvjednici su počeli bacati molotovljeve koktele, a policija je uzvratila gumenim mecima i suzavcem

ISTANBUL - Turska policija je upotrijebila u četvrtak vodeni top i suzavac kako bi spriječila stotine prosvjednika da dođu do središnjeg istanbulskog trga Taksima budući da je objavljena zabrana održavanja skupova povodom Praznika rada.

Vlasti su zatvorile dijelove sustava javnog prijevoza i rasporedile tisuće pripadnika specijalne policije koji su blokirali pristup Taksimu, gdje su se tradicionalno održavali skupovi sindikata, a prošlog je ljeta taj trg bio središte tjedana prosvjeda. Vlasti su se pozvale na tajne službe navodeći kako 'ilegalne terorističke grupe' namjeravaju napasti policiju tijekom prvomajskih prosvjeda.

Prosvjednici su pokušali probiti policijske redove, ali su ih dočekali vodeni topovi i suzavac u četvrti Besikstas nedaleko od Taksima, rekao je jedan očevidac.

Neki stanovnici koji žive u blizini Taksima zbog suzavca su evakuirani iz svojih domova, a obitelji su viđene kako bježe s bebama u naručju.

















Prosvjednici su na policijske barikade počeli bacati molotovljeve koktele, a policija je uzvratila gumenim mecima. Jedna je osoba prilikom incidenta ozlijeđena.

I park Gezi u Istanbulu štiti oko 30 specijalnih jedinica, a kraj parka stoje i oklopna vozila. Policija ne dopušta novinarima fotografiranje kao ni snimanje kamerom.

U ostatku Turske sindikalni skupovi i prosvjedi prolaze mirno i bez uplitanja policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:04