REAKCIJE

‘To je jedini način da država naplati svoje dugove’

U tvrtkama gubitašima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca zadovoljni su novom Vladinom mjerom. Pozitivno gledaju na ideju, ali ih zanima kako će proći izvedba
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Model C koji je predložila Vlada mogao bi pomoći velikom broju tvrtki iz drvne industrije - izjavio je za Jutarnji Zdravko Jelčić, predsjednik Udruge drvne industrije i direktor tvrtke Spin Valis iz Požege. Veliki broj od čak 1300 malih, srednjih i velikih drvnih industrija, ističe, ima ogromna dugovanja prema državi i teško vodi poslovanje.

Sličan model imao i SAD

- Dovoljno je reći da samo Hrvatskim šumama, koje su u državnom vlasništvu, drvna industrija duguje čak 700 milijuna kuna. Na taj način država bi mogla barem djelomično naplatiti svoj dug - kaže Jelčić.

Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, model C ocjenjuje dobrim potezom Vlade.

- To je i jedini način da Vlada nekako naplati svoja dugovanja. Smatram da država nije dobar vlasnik i nisam za “podržavljenje”, no ovakav su model pomoći imale i druge ekonomije poput Njemačke ili SAD-a - rekao je Miloloža.

Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, podržava najnovije Vladine mjere koje je, kaže, HUP predlagao još prije godinu i pol. Ali i zaključuje: Ideja je dobra, vidjet ćemo izvedbu.

Potrebne i prateće mjere

SDP-ovac Slavko Linić smatra da je najnovija Vladina mjera besmislena ako se ne donese cijeli paket pratećih mjera, kao što su stečajevi, zakon o kažnjavanju neisplate plaća i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 07:34