PRORAČUN JOŠ PRAZNIJI

Vlada: Država će tvrtkama gubitašima otpisati dugove

Premijerka je odbacila je tvrdnje da Vlada ne čini dovoljno na izlasku hrvatskoga gospodarstva iz recesije
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Država će tvrtkama koje su bile u teškoćama i prije izbijanja krize otpisivati dugove koje imaju prema proračunu, a svoja će potraživanja u njima pretvarati u vlasničke udjele.

Odlučila je to danas Vlada, usvojivši smjernice „modela C“ za pomoć tvrtkama koje već dulje vrijeme grcaju u teškoćama, dok će konkretna rješenja uslijediti za mjesec dana.

Uvjet da bi se neki od gubitaša kvalificirao za pomoć države je da izradi plan restrukturiranja, koji bi mu omogućio osvajanje novih tržišnih niša. Svaki taj plan morat će odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), kojom upravlja Olgica Spevec, čime se dobiva jamstvo da će nova državna injekcija u gubitaše biti u skladu s pravnom stečevinom Europske Unije (EU).

„Otpisom dugova proračun će ostati bez dijela svojih prihoda, koje ionako nije naplatio. No, valja voditi računa o tome da su ta poduzeća generator nelikvidnosti i da nemaju obveze samo prema državi, nego i prema zaposlenima, kojima ne isplaćuju, ili kasne s isplatom plaća i doprinosa“, kazao je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Dodao je kako mnoga od tih poduzeća posluju na rubu zakona, jer izbjegavaju stečaj, a poslovanje vode preko tvrtki kćeri. Stečaj, kaže Šuker, ne mora značiti ništa loše, on može biti prilika za novi početak.

„Oni gubitaši kojima ne pomogne ni plan rerstrukturiranja neće imati alternativu nego ići u stečaj, likvidaciju i zatvaranje“, poručio je Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je, pak, tvrdnje da Vlada ne čini dovoljno na izlasku hrvatskoga gospodarstva iz recesije. Bit će, ustvrdila je Kosor, još mjera, te je ponovno pozvala sve koje imaju ideje, bez obzira na političku pripadnost, da joj se pridurže.

„Vlada će slušati, ali i čuti“, zaključila je Kosor.

Vlada je jučer odlučila produljiti i rok za otvaranje ponuda za drugi pokušaj privatizacije brodogradilišta za mjesec dana, pa će se ponude otvarati 19. svibnja, umjesto 19. travnja. Razlog tome su, kaže Popijač, zahtjevi potencijalnih ulagača da im se omogući više vremena za dubinsko snimanje škverova.

„Postoji interes za hrvatskim brodogradilištima, a ovih se dana javljaju i neki novi ponuđači“, kazao je ministar gospodarstva.

Mijenja se zakon o golfu

Izmjenama Zakona o golfu, koji su Banski dvori jučer uputili u saborsku proceduru, mijenjaju se odredbe o izvlaštenju. U Vladi vjeruju da će se novim zakonom potaknuti razvoj golfa, ali i produljiti trajanje turističke sezone jer su golferi, tvrdi premijerka, gosti visoke platežne moći, koji u neku turističku destinaciju dolaze i ljeti i zimi. Osim toga, tvrde u Banskim dvorima, izgradnja golf igrališta nije protivna ekološkim standardima, o čemu svjedoči i njihov broj u zemljama EU-a.

„U Europi postoji 6.400 golf igrališta, a u Hrvatskoj 89, ali samo u prostornim planovima, jer ih je izgrađeno smao tri ili četiri“, kazao je Damir Bajs, ministar turizma.

Prema Vladinim podacima, samo u Velikoj Britaniji postoji 1910 golf igrališta, dok ih je u Njemačkoj 700, Španjolskoj 300, Austriji 158, Češkoj 60, a u Sloveniji osam. O veličini golf igrališta odlučivat će županije svojim prostornim planovima, a izmjenama zakona gustoća izgrađenosti na njima neće smjeti prelaziti 25 posto ukupne površine namijenjene ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti.

U nedjelju je u Hrvatskoj dan žalosti zbog tragedije u Poljskoj



Zbog pogibije poljskoga predsjednika Lecha Kaczynskog i stotinjak ostalih Poljaka, koji su putovali u Katyn, u Hrvatskoj će u nedjelju, 18. travnja, biti dan žalost, odlučila je danas Vlada.

To znači, objasnila je premijerka, da će sve zastave morati biti spuštene na pola stijega i da se neće moći održavati zabavne priredbe, a tome će se morati prilagoditi i radijske i televizijske postaje.

„Još jednom izražavam najiskreniju sućut poljskom narodu“, kazala je Kosor.





Kalmeta oslovio Jadranku Kosor s potpredsjednice



Dok je govorio o „modelu C“ i mjerama kojima Vlada nastoji potaknuti izlazak gospodarstva iz recesije, Božidar Kalmeta, ministar prometa, slučajno je premijerku Kosor oslovio s „potpredsjednice Vlade“. No, potpredsjednik HDZ-a odmah se ispravio i ispričao premijerki.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 07:34