IRACIONALNI ZAKON

‘Struju nam može dati jedino HEP, ali opet moramo raspisati natječaj’

Gluposti birokracije - svi gradovi u Hrvatskoj moraju raspisivati javni natječaj za kupnju struje za javnu rasvjetu

SISAK - Bez odjeka je ostala inicijativa gradonačelnika Siska Dinka Pintarića upućena zastupnicima, kojom se tražila potpora za izmjenu Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Nelogična odluka

Pintarić je upozorio na nelogičnu odluku iz toga zakona prema kojoj grad mora pokrenuti postupak javne nabave za kupnju struje za javnu rasvjetu, odnosno postupak javnog prikupljanja ponuda za nabavku struje za potrebe grada. Zašto je uopće takva uredba donesena nejasno je, jer do Siska, kao i drugih gradova, nitko ne može dati struju osim HEP-a.

- Tako je propisano zakonom prema kojem je struja za javnu rasvjetu komunalna djelatnost, a kod komunalne djelatnosti morate objaviti u medijima natječaj, te formirati povjerenstvo koje će odabrati najbolju ponudu. Troškovi procedure su oko 10 tisuća kuna, a rezultat se zna - struju će nam i dalje isporučivati HEP-Elektra Sisak, jer je to jedino moguće, a mi gubimo vrijeme i rasipamo novac kojeg nemamo - pojašnjava Mile Mikić, pročelnik komunalnog odjela u Sisku.

Postupak javne nabave

Što se tiče nabavke struje za gradske ustanove, grad Sisak, baš kao i svi drugi gradovi u državi, mora provesti postupak javne nabave, jer se u ovom slučaju struja tretira kao roba. Ponovno će se na objavu u tisku, izradu dokumentacije i rad povjerenstva potrošiti oko 10 tisuća kuna, a sve uzalud, smatraju u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 01:42