MRAVKOVA OSTAVŠTINA

HEP mjesečno gubi milijun eura na prodaji struje TLM-u

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Iako je raskinula sporni ugovor sa šibenskim TLM-om i mostarskim Aluminijem d.d., Hrvatska elektroprivreda nastavila je subvencionirati ove dvije tvrtke. Kako doznajemo iz izvora bliskih upravi HEP-a, šibenskom se TLM-u i dalje isporučuje 100 megavata struje godišnje po cijeni od 31 eura po megavatsatu, iako godišnje potrebe te tvrtke ne prelaze šest megavata dok ostatak prodaje mostarskom Aluminiju.

To je i dalje za približno 17 eura niža cijena od one koju HEP određuje za druge povlaštene potrošače u hrvatskoj industriji, a koja se od lani kreće između 45 i 48 eura po megavatsatu. Samo na prodaji struje TLM-u HEP je ove godine gubio oko milijun eura mjesečno, odnosno 12 milijuna eura ukupno! Zvuči nevjerojatno s obzirom na to da se HEP-ovi poslovi s TLM-om i Aluminijem nalaze pod istragom USKOK-a, te da je zbog gubitka od 600 milijuna kuna nastalog u 2008. i 2009. godini tužiteljstvo podiglo prijavu protiv Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade, Ivana Mravka, predsjednika Uprave HEP-a, i Ivana Koštana, predsjednika Uprave TLM-a.

Nesuvislo objašnjenje

Nova uprava HEP-a očito je nastavila sa starom praksom subvencioniranja TLM-a kršeći pravila o tržišnoj konkurenciji i proizvodeći gubitak. Pri tome od javnosti uporno kriju cijenu po kojoj električnu energiju prodaju šibenskoj tvornici lakih metala. Tako su na upit Jutarnjeg lista o prosječnoj cijeni po kojoj su u ovoj godini prodavali struju TLM-u odgovorili nesuvislim obrazloženjem bez ijednog podatka: “Poštovani, HEP ne prodaje struju mjesečno niti unaprijed, nego na mjesečnoj razini te tako i naplaćuje, a nema prodaje struje za buduće potrebe.”

Popijač odbio

Ovako zbunjujući dopis očito je ogledalo stanja u aktualnoj upravi HEP-a koje već mjesecima ne uspijeva sklopiti novi ugovor s TLM-om, iako sporni stari ugovor (potpisan u travnju 2007.) nije na snazi od siječnja ove godine. U međuvremenu, predsjednik Uprave HEP-a pokušavao je isposlovati potpis novog ugovora u Vladi RH kod ministra gospodarstva Đure Popijača, gdje je odbijen. Begović je za novi ugovor pokušao zatražiti potporu i u Nadzornom odboru HEP-a, gdje mu je rečeno da je to isključivo u nadležnosti nove uprave. No, uprava HEP-a poučena iskustvom stare ne želi ući u ugovorni odnos s TLM-om bez političke podrške, ili barem nekog tko bi s njima podijelio odgovornost. To im, za sada, ne uspijeva pa HEP i proračun i dalje trpe štetu nastalu uspostavom kompromisne cijene koja vrijedi za razdoblje između starog i novog ugovora. Ta šteta nije mala, a poseban je problem to što TLM tako jeftino dobivenu struju prodaje mostarskom Aluminiju, privatnoj kompaniji sa sjedištem u sjednoj BiH, s kojom dijeli vlasničke odnose.

Profit Adrialu

To, praktično, znači da konzorcij Adrial, koji je vlasnik TLM-a (a čine ga tvrtke Konstruktor, Dalekovod, Zagreb-Montaža, Aluflex Pack i Feal iz Širokog Brijega) sam sebi prodaje struju koja je bitno jeftinija od tržišne cijene i ubire profit na razlici.

Kako doznajemo, HEP je novim ugovorom s TLM-om odredio minimalnu cijenu od 40 eura po megavatsatu (radi se o srednjoj cijeni proizvodnje struje), no taj ugovor ne uspijeva realizirati, a Uprava HEP-a ovih dana očekuje i mišljenje agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Srednja cijene proizvodnje struje (tzv. mix) inače vrijedi samo za tarifne kupce poput domaćinstava i sl., što znači da se novim ugovorom šibenski TLM i dalje tretira kao povlašteniji kupac od drugih hrvatskih tvornica...

Radimir Milišić, HEP: Minimalna cijena za TLM

Do kada je vrijedio stari ugovor s TLM-om?

Stari ugovor se odnosio na prodaju struje do 2011.., a nije na snazi od 18. siječnja ove godine.

Kakvu ste cijenu odredili za TLM po novom ugovoru?

Odredili smo minimalnu cijenu, a to je srednja cijena proizvodnje.

Zašto novi ugovor još nije potpisan?

Prijedlog novog ugovora je na mišljenju kod Agencije za tržišno natjecanje. Po odobrenju AZTN-a će HEP i TLM potpisati ugovor. ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:16