ENERGETIKA

HEP-u dajemo struju jeftiniju za 15 posto

Hamović otklanja optužbe da je profitirao lanjskim sklapanjem ugovora s HEP-om.

BEOGRAD - Hrvatska elektroprivreda ove je godine ugovorila cijenu isporuke električne energije za 2010. godinu po cijeni koja je već sada 15 posto niža od trenutne cijene na burzi, izjavio je u Beogradu vodeći regionalni trgovac električne energije Vuk Hamović, vlasnik kompanije EFT koja je već osam godina vodeći dobavljač električne energije koja nedostaje Hrvatskoj.

Kriv je pad cijene

Trenutna cijena električne energije na burzama se kreće oko 48 do 50 eura, dok je HEP prošle godine EFT-u za 150 MW na granici s Mađarskom plaćao 81,28 te za 50 MW na granici s BiH 83,88 eura. Hamović je hrvatske novinare u Beograd pozvao kako bi otklonio optužbe da je EFT profitirao iz lanjskog ugovora s HEP-om, odnosno da se iza posla uvoza struje krije korupcija. Naime, nekoliko mjeseci nakon ugovora s EFT-om došlo je do drastičnog pada cijene električne energije i ona se spustila na čak 40 eura.

Takve optužbe su neosnovane, utemeljene na pogrešnim pretpostavkama i nepoznavanju procedure nabave električne energije, tvrde u Hamovićevoj tvrtki. Kritike su, naime, upućene HEP-u zbog toga što je energiju kupovao unaprijed te nije predvidio globalnu krizu i njezin utjecaj na tržište električne energije.

U EFT-u smatraju da je odluka o dugoročnim ugovorima koje ima HEP dobra. Na tvrdnje da bi HEP trebao električnu energiju direktno kupovati od proizvođača bez posrednika u EFT kažu kako nije izvedivo u ovom trenutku.

Zakonski okvir

Državne elektroprivrede se bave proizvodnjom, distribucijom i naplatom isporučene električne energije. Nemaju mandat niti zakonski okvir koji bi im omogućio da budu konkurentni u poslu međunarodne trgovine električnom energijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:39