NACIONALNA TELEVIZIJA

‘Smanjiti HTV-u vrijeme za emitiranje plaćenih reklama’

Prijedlog novog Zakona o HRT-u odmah je podijelio oporbu i vladajući HDZ
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U Saboru je danas počela rasprava o prijedlogu novog Zakona o HRT-u i njegovim izmjenama, oko kojeg su se ponovno sukobili vladajući i oporba.

Dok vladajući smatraju kako će novim Zakonom HRT postati neovisan i stabilan javni servis, oporba smatra suprotno i drži da će se HRT pretvoriti u državnu televiziju.

Dio oporbenjaka smatra i da je novi zakon predložen zbog interesa komercijalnih televizija. Tome u prilog ide i prijedlog koji su predložile komercijalne televizije, a koje traže da se HTV-u smanji minutaža reklama.

Primjerice, traži se da se HTV-u u udarnom terminu od 18 do 22 sata broj reklama smanji s dosadašnjih 9 na 6 minuta.

U prijedlogu se traži i da se dvama specijaliziranim kanalima HTV-a onemogući reklamiranje. Ti zahtjevi uneseni su u nacrt Novog zakona o HRT-u, čije se drugo čitanje očekuje na jesen.

Pretplata od 1,5 posto

Prema nacrtu Novog zakona HRT bi se, osim prihodima od oglašavanja, financirao i sredstvima od pretplate u visini od 1,5 posto prosječne neto plaće u državi za prethodnu godinu.

Inače, HRT bi, prema novom Zakonu, trebao imati Upravu, Nadzorni odbor i Programsko vijeće. Tako bi HRT ubuduće trebao imati Upravu sastavljenu od predsjednika i dva člana, koje bi zajednički birali Programsko vijeće i Nadzorni odbor.

Što se tiče uvođenja petočlanog Nadzornog odbora, njegova četiri člana bi imenovao Sabor na prijedlog Vlade, a preostali član bio bi imenovan na prijedlog Radničkog vijeća.

Nadzorni odbor

Nadzorni odbor kontrolirao bi prije svega financijsko poslovanje HRT-a, a njegovo uvođenje posljednjih mjeseci izazvalo je dosta polemike u javnosti zbog činjenice da bi on trebao predlagati i glavnog ravnatelja HRT-a. Time bi, kako mnogi smatraju, bila dovedena u pitanje samostalnost HRT-a. Iz HND-a su prije nekoliko mjeseci, kada su procurile informacije o Nadzornom odboru, odmah poručili kako je tu riječ o “političkom udaru na HRT”.





Dvije verzije za Programsko vijeće

Kad je riječ o Programskom vijeću, zakon je ponudio dvije mogućnosti. Jedna je da Vijeće bude sastavljeno od 15 članova, koje bi imenovale civilne udruge, a druga da se ono sastoji od 11 članova koje bi birao i razrješavao Sabor na prijedlog Odbora za medije. Glavne urednike Radija i Televizije bi, pak, imenovalo Programsko vijeće na prijedlog Uprave, te nakon što se o kandidatima izjasne HRT-ovi novinari i urednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 02:58