STRUČNO MIŠLJENJE

‘Kalinić nije bolesnik, takvo planirano komadanje leša svjedoči i o inteligenciji tih ljudi'

Ovdje je riječ o organiziranom komadanju tijela, a duševni bolesnici bi to napravili iz banalnog razloga

ZAGREB - “Kakvi su to monstrumi! i “Što je u glavama tih ljudi”, reakcije su ljudi na zaprepašćujući iskaz o komadanju tijela Milana Jurišića, člana “zemunskog klana”, likvidiranog u Španjolskoj o kojem je hladnokrvno u kameru zamjeniku ravnatelja USKOK-a govorio Sretko Kalinić (41) u sobi zatvorske bolnice u Svetošimunskoj.

Ništa im nije sveto

Iako kaže da ne može govoriti o konkretnom slučaju, prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, kaže kako po svemu što se može iščitati iz medija može zaključiti da ishodište takve brutalnosti nije u duševnoj bolesti nego u poremećaju ličnosti.

- Kod pravih duševnih bolesnika takvo ponašanje je posljedica nekog banalnog povoda, a ovdje je riječ o organiziranom komadanju tijela pokojnika u kojem je najvjerojatnije sudjelovalo nekoliko osoba. One prije svega nemaju nikakvih moralnih skrupula, ništa im nije sveto, a njihov sustav vrijednosti podređen je jedino ostvarenju njihovih ciljeva.

Emocije pod kontrolom

Prema tijelu pokojnika nemaju nikakvu empatiju ni emocionalan odnos, pa i o komadanju leševa govore kao o stvari koju su razbili. K tome, iznošenjem pojedinosti još više žele impresionirati sugovornika, ali time se žele nametnuti i kao autoriteti. Onaj tko je najokrutniji biti će na vrhu piramide - kaže prof. Jukić. Dodaje da takvo planirano komadanje svjedoči i o izvjesnoj inteligenciji tih ljudi, jer i svoje ponašanje mogu neko vrijeme držati pod kontrolom, ali kada odluče nekoga ukloniti, to isplaniraju i na tako okrutne načine u kojima predvide sve kako bi se riješili tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:49