MALOLJETNICE IMALE 7 KLIJENATA

‘Kad sam policajcima rekla imena, dobila sam šamar’

Kaznena prijava bit će podnesena protiv muškarca zbog bludnih radnji nad 14-godišnjakinjom
 Sambolec/CROPIX

OSIJEK - Usluge maloljetnih djevojaka iz Osijeka, koje su se davale za nekoliko stotina kuna, koristila su sedmorica muškaraca, a budući da je policija utvrdila kako se sve to događalo tijekom tri i pol godine, može se zaključiti da su ti muškarci bili stalni klijenti četiriju maloljetnica i dvije punoljetne djevojke.

Bludne radnje

Iako su plaćali za seks, i to još s maloljetnim djevojkama, za to niti jedan neće odgovarati pred zakonom koji ne predviđa ni kaznenu, ni prekršajnu odgovornost za one koji plaćaju seksualne usluge, pa čak ni s maloljetnim osobama. Policija će pak odgovarajuću prijavu podnijeti protiv muškarca koji je bio s djevojčicom mlađom od 14 godina. Istragom je utvrđeno da između njih nije bilo spolnog odnosa, već bludnih radnji.

Podaci u terminalu

Nakon što su osječkim sudovima privedeni muškarac (26) iz Našica i žena (37) iz Osijeka, koje se sumnjiči da su podvodili ove djevojke, istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku odredio im je 48-satno zadržavanje, a nakon toga bit će odlučeno hoće li i koliko biti pritvoreni.

Dan prije nego što je Jutarnji list, 13. lipnja prošle godine, otkrio priču o lancu maloljetničke prostitucije u Osijeku, u čemu su sudjelovale i štićenice Doma za odgoj djece i mladeži, u terminal Policijske uprave osječko-baranjske uneseni su opsežni podaci, na tri gusto kucane stranice, o malodobnim prostitutkama, osobama koje ih podvode i nekima od mušterija.

Osječka policija je dakle, već tada - prije godinu i pol - imala pouzdana saznanja o onome što je u srijedu i potvrdila: maloljetne štićenice Doma za odgoj djece i mladeži, njih ukupno četiri, bile su uključene u prostituciju. Umjesto da se tada nastavi rasvjetljavanje te užasavajuće priče, policijski službenik koji je o tome započeo temeljitu istragu i došao do prvih spoznaja o uključenosti osoba iz osječkog visokog društva, smijenjen je i maknut sa slučaja. Neslužbeno, to se dogodilo nakon što je jedan poznati Osječanin, čije su ime štićenice Doma novinaru Jutarnjeg spominjale kao korisnika seksualnih usluga maloljetnica, nazvao osobu iz vrha osječke policije i zatražio da se inspektor smijeni.

Grubo postupanje

Jedna od štićenica Doma, s kojom je policija tada razgovarala, požalila se novinaru na vrlo grubo postupanje. Tvrdila je da su je istražitelji nazivali kurvom, te da je dobila šamar kada je počela spominjati imena klijenata. Dvoipolmjesečna istraga sada je potvrdila ono što se moglo znati već prije godinu i pol.

U lancu i pritvoreni zaštitar

Iz izvora bliskih istrazi doznajemo da je s ovim lancem prostitucije povezan i 35-godišnji zaštitar iz Vere, koji je prije dva i pol mjeseca pritvoren zbog iskorištavanja djece i maloljetnih osoba za pornografiju. On je priveden na temelju saznanja iz kolovoza ove godine, o čemu je detaljan iskaz dala 16-godišnja Osječanka navodeći kako je već tri godine s još dvije štićenice osječkoga Doma za odgoj djece i mladeži uvučena u prostituciju. ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:55