KAKO SE PRODAVALA INA

USKOK ustanovio da je Sanader lagao. A ponašanje Vlade bilo je upravo skandalozno...

Mađarska platforma ugovora preuzeta je u cijelosti i bez ikakve rasprave na Povjerenstvu
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ivo Sanader nije govorio istinu pred saborskim Povjerenstvom o Ini, potvrđeno je Jutarnjem iz izvora bliskih istrazi. Premijerka Jadranka Kosor nije sudjelovala niti na jednoj od tri održane sjednice Vladina Povjerenstva za izmjenu dioničkog ugovora između Ine i MOL-a.

Sastanak bez ministara

Do tih su saznanja istražitelji USKOK-a došli još u ožujku i travnju tijekom istrage o aferi Spice, kada su obavili razgovore s članovima Povjerenstva za Inu koji su činili: resorni ministar Damir Polančec, Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku, Dražen Bošnjaković, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, i ministar financija Ivan Šuker. Tijekom tih razgovora istražitelji su uspjeli rekonstruirati proces preuzimanja Ine od strane MOL-ove uprave. Ponašanje hrvatske Vlade u tom je poslu bilo upravo skandalozno.

Niti na jednoj sjednici Povjerenstva nije sudjelovao ministar Šuker, Damir Polančec pojavio se na prve dvije sjednice, dok na završnoj (ujedno najvažnijoj) sjednici na kojoj se pojavio i vrh mađarske kompanije nije bio ni jedan hrvatski ministar. Veći dio te sjednice vodio je odvjetnik Zoran Marković koji nije bio član Povjerenstva, a mađarska i hrvatska strana gotovo se uopće nisu razumjele jer hrvatski predstavnici nisu mogli o stručnim spisima razgovarati na engleskom jeziku, dok prevoditelj nije bio angažiran. Jutarnjem listu ovaj je skandalozni scenarij potvrdio i jedan član Povjerenstva koji je dao iskaz USKOK-u.

Bez primjedbi

Dražen Bošnjaković u Povjerenstvu je bio zadužen za pravnu regulaciju pregovora s Mađarima i, unatoč skandaloznim propustima, nije iznio niti jednu ozbiljniju primjedbu na rad Povjerenstva. Ministar Ivan Šuker odmah nakon imenovanja u Povjerenstvo smijenjen je s mjesta predsjednika NO-a Ine, koje od njega preuzima Damir Polančec, pa iz protesta nije dolazio na sjednice Povjerenstva na koje je slao državnog tajnika Krešimira Dragića. Sjednice Povjerenstva bile su kratke, a glavnu riječ vodio je glavni pregovarač s MOL-om - ministar Damir Polančec. Na treću sjednicu Povjerenstva Polančec je poslao tajnika svog kabineta Zvonimira Novaka.

Polančec, koji je bio zauzet važnijim poslovima od predaje Ininih dionica mađarskom MOL-u, telefonski je poručio predsjedavajućem Povjerenstva Vedranu Duvnjaku da “od Mađara preuzme njihovu platformu, koju će onda on u Vladi naknadno doraditi i uskladiti s hrvatskim zahtjevima”.

‘Ništa ne razumijemo!’

Duvnjak ga je upozorio da Povjerenstvo nije u stanju kvalificirano raspravljati o prijedlozima Mađara jer im za to treba prevoditelj s engleskog.

Polančec ga je umirio tvrdnjom da “to nije problem”, pa je platforma mađarske strane preuzeta u cijelosti i bez ikakve rasprave.

Ivan Šuker - Nije bio ni na jednoj sjednici Povjerenstva. Ponašao se bahato i uvrijeđeno pa je slao svoga zamjenika

Damir Polančec - Bio je na dvije sjednice, na završnoj, najvažnijoj, nije bio prisutan

Dražen Bošnjaković - Unatoč skandaloznim propustima, nije iznio niti jednu ozbiljniju primjedbu na rad Povjerenstva

Igor Lučić - Nije poznato prema kojim kvalifikacijama je imenovan u Povjerenstvo, možda zbog bliskosti sa Sanaderom

Vedran Duvnjak - Imenovan je na sam dan svog imenovanja na čelnu funkciju u HFP-u, predaja Ine MOL-u bila mu je prvi ozbiljan zadatak

Zoran Marković - Vodio završnu sjednicu iako nije član Povjerenstva. Ujedno je odvjetnik Podravke i u dobrim odnosima s Polančecom

Izbjegli predočiti aneks ugovora o plinu

Paralelno s Povjerenstvom, o izmjenama dioničkog ugovora između Ine i MOL-a i aneksu ugovora o plinskom biznisu raspravljao je i Vladin uži kabinet na četiri sjednice: u veljači 2008. te siječnju, listopadu i prosincu 2009. Jutarnjem listu predočen je sadržaj svih sjednica, iz čega je vidljivo da su u raspravama sudjelovali samo Sanader i Polančec, te da članovima užeg kabineta nije predočen aneks ugovora o plinskom biznisu. Na svim se sjednicama govorilo i o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine na način da se mađarskoj strani prepusti profitabilna proizvodnja plina, dok Vlada od MOL-a preko svoje tvrtke Plinacro postaje vlasnik plinskog skladišta Okoli i preuzima distribuciju plina koja proizvodi gubitke… I Sanader i Polančec govorili su isključivo o prednostima tog posla, ne spominjući moguće loše strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:51