AUDIO IMA NOVU ŠEFICU

Suradnici o smjeni ravnatelja Vedrana Duvnjaka: Povukao se zbog trokuta Čobanković - Popijač - Šuker

Nije imao odriješene ruke, nisu mu dopustili da ustroji Agenciju kako je htio

ZAGREB - Vedran Duvnjak smijenjen je danas odlukom Vlade s mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Na njegovo mjesto dolazi Iva Galić, a on postaje državni tajnik za gospodarstvo potpredsjedniku Vlade Petru Čobankoviću.

- Nije imao odriješne ruke, nije mu dozvoljeno da je ustroji kako je htio, pa je i sam želio otići. Gotovi Zakon o upravljanju državnom imovinom gurao je tri godine, ali nije uspio u svemu što je zamislio. Primjerice, umjesto ravnatelja Agencije on je predlagao Upravu, ali i Upravno vijeće bez politike - govori jedan od Duvnjakovih suradnika.

Nedostatak odlučnosti

Smjenu je dočekao s velikim olakšanjem jer, govore upućeni, žalio se da “više nema snage boriti se protiv barikada”.

- Stalno se spoticao o nešto, imao je vezane ruke, a sve to je proizlazilo iz nekih pogleda, ograničenja, sve ga je to sprečavalo da konkretno radi. Konstatna ograničenja proizlazila su iz pogleda i stavova ministra gospodarstva Đure Popijača.

Smetao ga je i odnos Đuro Popijač-Petar Čobanković, i odnosi u njihovu trokutu sa šefovima državnih financija, najprije Ivanom Šukerom, a sada Martinom Dalić - nastavlja izvor iz Agencije.

Duvnjaka je, kažu, smetao i nedostatak odlučnosti te nedefinirana politika oko privatizacije velikih državnih tvrtki, poput HEP-a.

Bez obzira na sve, u kuloarima se priča da je smijenjen zbog spora Vlade s Orco grupom, većinskim vlasnikom Sunčanog Hvara.

Hrvatskoj je nedavno, neslužbeno se doznaje, iz Bruxellesa sugerirano da riješi spor s Orco grupom, jer bi, u protivnom, ponovno moglo doći do otvaranja pregovora u privremeno zatvorenom poglavlju Sloboda kretanja kapitala, pa ispada da je Duvnjak samo kolateralna žrtva hrvatskih pregovora s EU.

Međusobni dogovor

Orco i država dogovorili su se da međusobna dugovanja pretvore u kapital u istom omjeru te da država osigura zajam društvu Sunčani Hvar kako bi kompaniji bilo omogućeno da preživi sezonu.

Rješenje je dogovorila Iva Galić, danas već Duvnjakova nasljednica, dok Vedran Duvnjak u svome mandatu nikako nije uspjevao naći zajednički jezik sa luksemburškim ulagačima u hvarski turizam.

Vođenje agencije preuzela Iva Galić

Nova ravnateljica Agencije Iva Galić ima mrlju u karijeri. Bila je članica Nadzornog odbora Jadroplova koji ništa nije učinio i tolerirao je ponašanje Uprave koja je godinu dana varala Vladu tvrdeći da su plaće uskladili s naputkom, iako su šefovi umjesto maksimalnih 17.000 kuna primali i preko 50.000 kuna plaće.

Galić je morala znati da NO odobrava menadžerske ugovore, ali unatoč tome ništa nisu poduzeli. Najveći je adut Ive Galić, govore poznavatelji situacije, poslušnost, a imala je i potporu ministra Popijača. Njezin suprug Ivan Zvonimir Galić nedavno je zaposlen u Ministarstvu gospodarstva kao ravnatelj Uprave za obrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:54