OSUĐEN NA 15 GODINA

Ubio je taksista pa zapalio auto. Danas je pušten na slobodu!

Maksimalno zadržavanje u pritvoru tri godine. Vrhovni sud je žalbu uvažio i naložio puštanje Elvisa Šopića iz zadarskog pritvora
Zadar, 021109.Zupanijski sud u Zadru. Elvis Sopic (na slici ) osudjen je na 30 godina zatvora zbog ubojstva zadarskog taksista Igora Custica. Ubojstvo se dogodilo 29.sijecnja 2008 godine nadomak sela Korlat pokraj Benkovca.Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

Elvis Šopić, 23-godišnjak iz Raštevića koji je prije tri godine brutalno ubio zadarskog taksista Igora Ćustića i potom zapalio automobil s njegovim tijelom kako bi sakrio tragove, pušten je u srijedu poslijepodne iz zadarskog zatvora iako je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 15 godina!

Odluku o Šopićevu puštanju donio je Vrhovni sud i to nakon žalbe koju je 31. siječnja uložio njegov odvjetnik Smiljan Bakočević. Tog se dana, naime, napunilo točno tri godine Šopićevog boravka u pritvoru što je maksimalno vrijeme za zadržavanje ako nije donesena pravomoćna presuda. U Šopićevom slučaju pravomoćne presude još nema.

Nakon što je na prvom suđenju dobio 30 godina zatvora , Vrhovni sud uvažio je Šopićevu žalbu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Kazna mu je prepolovljena, dobio je 15 godina, a pravomoćnost te odluke Šopić će zbog sporosti pravosuđa dočekati na slobodi. To nam je sinoć potvrdio i njegov odvjetnik Smiljan Bakočević.

- Iako je Županijski sud u Zadru krajem siječnja Šopiću produljio pritvor na još devet mjeseci, mi smo se na tu odluku žalili jer je prekoračeno vrijeme maksimalnog zadržavanja u pritvoru. Vrhovni sud je žalbu prihvatio i danas poslao rješenje zadarskom sudu da se Šopć pusti iz pritvora budući da više nema razloga za njegovo zadržavanje. On će na slobodi čekati drugostupanjsku presudu- kratko nam je rekao odvjetnik Bakočević.

Vijest da je Elvis Šopić oko 18 sati izašao iz zatvora na slobodu u Zadru je odjeknula poput bombe. Od dana ubojstva, kad je leš mladog taksista pronađen u zapaljenom automobilu kraj ceste u Korlatu, ovaj se slučaj prati s velikom pozornošću. Šopić je odmah priznao ubojstvo. Te noći on je na Autobusnom kolodvoru u Zadru zatražio vožnju taksijem, a policiji je priznao da je Ćustića čiji je taksi tada bio na redu za uslugu, ubio jer ga je ovaj provocirao po nacionalnoj osnovi. Obitelj ubijenog 30-godišnjeg taksista ogorčena je ovakvom odlukom suda.

- Zgroženi smo! Ovo je sramota hrvatskog pravosuđa - kazao je Pilip Ćustić, otac ubijenog Igora koji je sa cijelom obitelji pratio svako sudsko ročište na zadarskom sudu.

Ćustićeva obitelj bila je razočarana već i samim smanjenjem kazne, a ova odluka Vrhovnog suda ih je dotukla. Iako je na prvom suđenju Šopić suđen za kazneno djelo teškog ubojstva na osobito okrutan način zbog čega je dobio 30 godina zatvora, sud je u ponovljenom postupku utvrdio da se u ovom konkretnom predmetu ne ostvaruje kvalifikatorni element kaznenog djela teškog ubojstva, već da je riječ o kaznenom djelu "običnog" ubojstva za koje je zapriječena maksimalna kazna zatvora u trajanju od 15 godina. ( Ana Vučetić Škrbić, Božana Sviličić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:11