KADROVI U BUBNJU

Za novu šeficu Croatia osiguranja kandidira i kći revizorice Krasić

Šuker, očito, ne želi više prepustiti mjesto šefa Uprave Croatia osiguranja koalicijskim partnerima
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Najavom smjene Hrvoja Vojkovića s funkcije predsjednika Uprave Croatia osiguranja počela je utrka za njegova nasljednika. Za operaciju pronalaska najboljeg kandidata zadužen je HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Novi ljudi

U ovom trenutku raspravlja se o četvero mogućih Vojkovićevih nasljednika. Prvi je Zdravko Marić (33), državni tajnik u Ministarstvu financija. Blizak je ministru, bez jasnih vlastitih stavova. Politički cinici kazali bi da je mlađahni Marić stvoren za tu funkciju kao produžena Šukerova ruka u najjačoj hrvatskoj osiguravajućoj tvrtki.

U mogućim kombinacijama spominje se i Vedran Duvnjak (35), šef Hrvatskog fonda za privatizaciju. Duvnjak je poznat po nizu javnih sukoba koje je imao s bivšim potpredsjednikom Vlade i USKOK-ovim osumnjičenikom Damirom Polančecom.

To mu, naravno, ne ide u prilog jer ga dio stranke doživljava kao svojeglavog i neovisnog.

S druge strane, šef HFP-a, uspio je progurati plan rekonstrukcije Fonda i preustroja u Agenciju za upravljanje državnom imovinom. Za to je posebno zainteresirana i premijerka Jadranka Kosor.

Skupi šef pošte

Ta činjenica ukazuje na to da će Duvnjak Vladi RH biti potrebniji na sadašnjoj funkciji nego na čelu Croatia osiguranja. Unatoč tome što je autor nekoliko zakona o osiguranju i dobro poznaje posao.

Treći mogući kandidat za šefa Uprave Croatia osiguranja je predsjednik Uprave Hrvatskih pošta Robert Jukić (40).

Neki tvrde da je previše blizak ministru Božidaru Kalmeti, a najpoznatiji je po neuspješnoj akciji preuzimanja kurirske tvrtke City Express.

U njegovom mandatu Hrvatska pošta prolazi kroz dugotrajan proces restrukturiranja, za koje stručnjaci tvrde da je mogao biti mnogo jeftiniji. Zbog tih kritika nekoliko je puta najavljivao odlazak.

Posljednje vijesti, pak, spominju mogućnost da privremeno bude imenovana Silvana Ivančić, članica Uprave i kći revizorice Šime Krasić. Ona je, formalno, nestranačka osoba.

Smijeh HSS-a

Upražnjeno mjesto HSLS-ova Vojkovića, dakle, HDZ neće prepustiti koalicijskim partnerima. Neslužbeno doznajemo kako stranka na vlasti smatra da su ionako imali mjesto više.

Iz toga se može zaključiti da bi se HSLS, ako želi takvo mjesto, morao dogovoriti s HSS-om kako bi im oni prepustili jedno od svoja tri mjesta u JANAF-u, Hrvatskim šumama ili Hrvatskim vodama.

Visoki dužnosnik HSS-a, s kojim smo razgovarali o tome, slatko se nasmijao, kazavši da im ne pada na pamet ispunjavati HDZ-ova obećanja HSLS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:50