PROPAO 'PRAVI' REBALANS

Rashodi će rasti: HSS i SDSS ne žele izgubiti glasove na izborima

Izvjesno je jedino povećanje trošarina na cigarete, što će naići na otpor duhanske industrije
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojeg bi Vlada trebala predstaviti sljedećeg tjedna, po svemu sudeći neće donijeti smanjenje, nego povećanje rashoda, a značajnije se neće dirati ni u prihodovnu stranu. Kako doznajemo iz vladinih krugova, rashodi, koji su u ovogodišnjem proračunu postavljeni na oko 121,4 milijarde kuna najvjerojatnije će još i porasti. To je u suprotnosti s dosadašnjim najavama iz Banskih dvora, u kojima se upozoravalo na potrebu hitnog smanjenja javne potrošnje.

Razlog tome je nepopustljivost koalicijskih partnera HDZ-a-HSS-a i SDSS-a, koji blokiraju radikalne rezove na potrošnoj strani. Konkretno, u slučaju HSS-a, radi se o poticajima seljacima, na čije smanjenje šef te stranke Josip Friščić nije spreman, dok se u slučaju SDSS-a radi o novcu koji se izdvaja za stambeno zbrinjavanje povratnika, pa su moguće samo kozmetičke uštrede na stavkama poput materijalnmih troškova.

Sve bliži izbori

- Proračunski će rashodi u predstojećem rebalansu rasti, što se posebno odnosi na izdatke za subvencije poljoprivrednicima i mirovine. U uvjetima sve bližih izbora ni jedna od stranaka nije spremna prihvatiti da se režu izdaci za njenu izbornu bazu - kaže nam dobar poznavatelj stanja u blagajni.

Psihološki učinak

Iz istih razloga - zbog neslaganja koalicijskih partnera - u predstojećem rebalansu nisu izgledne ni značajnije promjene na prihodovnoj strani proračuna. Iako je iz HSS-a stigao prijedlog povećanja opće stope PDV-a na 24 ili čak 25 posto, taj je prijedlog u Vladi dočekan na nož. Umjesto toga, zasad je izvjesno jedino povećanje trošarina na cigarete.

Na žestokom otporu bankarskog lobija - slomila se, čini se, i ideja uvođenja najavljenog poreza na banke. Za njega se zalagao i premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević.

Upozorio je da je koncepcija novog poreza u javnosti pogrešno shvaćena. Naime, radi se o porezu koji bi bio nametnut cijelom financijskom sektoru, a ne samo bankama, i to jednokratno - na godinu dana. Lovrinčević poručuje da bi stopa bila manja od one koju je uvela Mađarska, gdje iznosi 0,45 posto, pa taj porez u nas ne bi predstavljao veliko opterećenje za financijski sustav, niti bi proračunu donio puno novca, ali bi imao psihološki učinak jer bi teret krize svalio i na financijaše, a stranke i sindikate uvjerio da prihvate rezanje potrošnje.

ODNOSI U VLADI

Nema svađe s partnerima i savjetnicima

- Zamolila sam malo mira dok se radi proračun jer se sa svima mjere moraju raspraviti. Želim demantirati postojanje prijepora u koaliciji između mene i gospodarskih savjetnika: nije točno jer sam se sa savjetnicima dogovorila o svim glavnim strateškim odrednicama rebalansa kojeg u cjelini još nitko nije vidjeo. U ponedjeljak je sastanak koalicije kada ćemo imati prve konture rebalansa koji je preozbiljan posao da bih nagađala. Uopće neću komentirati ‘balone’ iz različitih, krugova pa ni povećanje PDV, jer će to izazvati nova nagađanja - rekla je premijerka Kosor jučer u Dubrovniku. ( A. K.)

‘Veliki deficit jedino pogoduje bankama’

ZAGREB - Dodatni problem koji bi Hrvatskoj mogla donijeti eksplozija proračunskoga manjka je otežavanje uvođenja eura. Kriterijima iz Maastrichta, koji su uvjet za uvođenje eura, proračunski su manjkovi ograničeni na tri posto BDP-a. Kako je sljedeća godina ujedno i izborna, jasno je da će i tako visoki deficit od oko šest posto BDP-a, koliko bi on mogao iznositi nakon predstojećeg rebalansa, u 2011. moći ići jedino u pravcu daljnjega povećanja.

Kukavičje jaje

To ujedno znači i da će sadašnja Vlada onoj budućoj - ma iz kojih se redova ona regrutirala - ponovno ostaviti kukavičje jaje nesređenih javnih financija.

Na to upozorava i premijerkin savjetnik.

- Sadašnja Vlada mora se postaviti odgovorno i, za razliku od prijašnjih, novoj Vladi ostaviti održive javne financije. Ovako velik proračunski deficit jedino će pogodovati bankama, koje ga financiraju, a za posljedicu će imati i daljnju eroziju pregovaračke moći države u razgovorima sa socijalnim partnerima.

Odlazak iz tima

Bez konsolidiranja rashodovne strane proračuna ovo će biti predizborni proračun, i ja to ne mogu podržati - poručuje premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, koji ne isključuje ni mogućnost odlaska iz savjentičkog tima premijerke.( Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:21