TDR NAJAVIO RAST CIJENA

Trošarine povećavaju šverc cigareta za 20 milijuna kutija

Da nema novog poskupljenja cigareta, prihod TDR-a pao bi za stotinjak milijuna kuna
Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Povećanje trošarina na cigarete neće rezultirati povećanjem proračunskh prihoda, nego će, baš suprotno, dovesti do većeg šverca cigareta pa će korist od viših trošarina na kraju imati šverceri.

Nitko ih nije pitao

Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković na konferenciji za novinare jučer je procijenio da će se udjel nelegalnog tržišta zbog novih trošarina povećati za 20 milijuna kutija cigareta, ili 15 posto. U TDR-u tvrde da država zbog povećanja trošarina neće imati željene financijske efekte. Naime, od 6,3 milijarde kuna prihoda duhanske industrije u proračun će stići 20-ak milijuna kuna više na trošarinama, ali stotinjak milijuna manje PDV-a.

- Nitko iz Vlade nije nas kontaktirao prije rebalansa i nije nam jasan interes države jer neće biti bitnog financijskog efekta - rekao je Tomašković.

Prevelik udar

Nove trošarine prisilile su TDR na podizanje cijena cigareta za jednu kunu, no zbog socijalne osjetljivosti i krize ipak su se odlučili na zadržavanje sadašnjih cijena za po jedan brend u svim kategorijama. Ovo je četvrti trošarinski sustav u zadnje dvije godine pa su već sada porezna opterećenja cigareta u Hrvatskoj veće od onih koje EU zahtijeva od članica. U TDR su izračunali da u bi u slučaju zadržavanja dosadašnjih cijena, prihod TDR-u pao za stotinjak milijuna kuna što je prevelik udar na profitabilnost kompanije, zbog čega su se odlučili zaposkupljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:22