CRNI PONEDJELJAK

Političari i gospodarstvenici: HDZ želi ostati na vlasti i zato će svi bankrotirati

Vlada nikome ne želi ništa uzeti, ne čini nikakve ‘bolne rezove’. Svoj interes je stavila ispred interesa zemlje. Krajnje je vrijeme da netko narodu okrene špigl i kaže: ‘To smo mi’
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - S praznim novčanikom ne može se platiti runda za sve, slikovito je svoje razočaranje rebalansom proračuna opisao Nenad Porges, poduzetnik i nekadašnji ministar gospodarstva.

Kukavička politika

Jer, slažu se i oporbeni političari i gospodarstvenici koje smo jučer kontaktirali, Vlada rebalansom proračuna namjerava upravo to. Novčanik je prazan, ali Vlada nikome ne želi ništa uzeti, ne čini nikakve “bolne rezove”, koje premijerka Jadranka Kosor najavljuje od dolaska na premijersku dužnost, dakle ne smanjuje rashode, niti s druge strane povećava prihode.

Odlučila se za treću opciju - povećanje deficita, odnosno novo zaduženje koje će, prema ocjenama stručnjaka, za Hrvatsku biti pogubno. Jer, upozoravaju, novo će zaduženje zemlju održati iznad površine još neko kratko vrijeme, no bez dubokih strukturalnih promjena ne može se očekivati stvarni oporavak.

Vladina izrazita politika nezamjeranja - a neki je otvoreno nazivaju kukavičlukom - u izravnoj je vezi, kažu naši sugovornici, s nadolazećom izbornom godinom.

Predizborna godina

Godinu dana pred parlamentarne izbore Vlada se, konstatiraju, jednostavno ne želi zamjeriti biračima, ne želi dirati mirovine i plaće, ne želi povećavati poreze, ne želi davati otkaze, smanjivati subvencije... Svoj je vlastiti interes, tvrde, stavila daleko ispred interesa zemlje.

- A krajnje je vrijeme da netko našem narodu okrene špigl i kaže: to smo mi. Gubitak izbora bio bi mala cijena za to - zaključuje Porges.

Ljubo Jurčić: ekonomski analitičar:

- Počinje izborna kampanja. Budući da država ne može bankrotirati jer je to politička, a ne ekonomska tvorevina, bankrotirat će građani. Do kraja godine standard života će pasti za 20 posto. Proračun u ovoj državi više nije bitan. Bitno je da se ostane na vlasti.

Slavko Linić, saborski zastupnik SDP-a:

- SDP nije iznenađen debaklom ovog rebalansa, mi smo očekivali novo zaduženje. Nema volje za promjenom politike nezamjeranja, a ako nema promjene politike, znači da nastavljamo po starom - nekontrolirano trošenje. Mi sada gubimo vrijeme koje nemamo.

Nenad Porges, gospodarstvenik:

- Sada je svima jasno da će ovaj vlak voziti istim smjerom do izbora. Vjerovao sam da Vlada ima snage povući poteze koji su odavno trebali biti povučeni i da neće razmišljati o ishodu izbora, nego o ishodu zemlje. A zbog njihova kukavičluka do izbora ćemo biti u još većem glibu nego danas.

Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke:

Dobro je da je izbjegnuto uvođenje novih poreza jer bi to donijelo velike štete i ugrozilo makroekonomsku stabilnost. Ako se ovako nastavi, bez novih i jakih reformi bojim se da preuzimamo veliki rizik i da bi na takvu politiku loše mogli reagirati i strani ulagači.

Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico:

Vlada se vrti oko proračuna kao, kako narod kaže “mačka oko vruće kaše”, a od toga nema ništa. Nama treba Vlada koja će napraviti bolne rezove i pasti ako treba jer je interes Hrvatske da se krene u reforme. Premijerka Kosor je najavljivala reforme i bolne rezove, ali od toga nema ništa.

Domagoj Ivan Milošević, vlasnik tvrtke Pastor:

Pad BDP-a morali bi pratiti i rezanja svih drugih troškova. Mislim da se trebalo ići na rezanje plaća u javnoj upravi i javnim tvrtkama ili na smanjivanje broja zaposlenih. Novim zaduživanjem samo sebe stvaramo težu situacija jer sve više radimo za druge, a sve manje za nas same.

Željko Zadro, predsjednik Uprave šećerane Viro:

Očekivao sam da će Vlada ozbiljnije zarezati u rashode i da će se krenuti u najavljivane reforme. Najava da će se ići na povećanje deficita i novo zaduživanje jako je loša vijest za izvoznike. U javnim službama treba smanjiti veliki broj zaposlenih. Bojim se da ovakava odluka o rebalansu nikako nije dobra.

Damir Kajin, saborski zastuopnik IDS-a:

Već je mjesec ili dva bilo jasno da će se dogoditi to što se dogodilo. Tako se zemlja može voditi možda još godinu dana, a Vlada se nada da će tako uspjeti preživjeti do izbora. Stoga je opet sve prolongirano, ali neka se nitko ne nada dobrome, najgore nas tek čeka.

Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave, Elektrokontakt:

Nisam iznenađen ovakvom odlukom jer je očito da Vlada nema odlučnosti za reforme i rezanje rashoda. Mogućnost povećanja deficiti i daljnjeg zaduživanja samo je prebacivanje troškova na naplatu budućim generacijama. Ovakav rebalans je izuzetno loša vijest za poduzetnike.

Žarko Primorac, ekonomski stručnjak:

U slučaju da se ne ide na velika rezanja, nego na povećanje deficita proći će još godine do ekonomskog oporavka. Ako je tako, neće se moći ići bez novog zaduženja, a to znači rast deficita na 6 posto, a to znači samo kupovanje vremena. Međutim, vremena nema.

Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore:

Čini mi se da Vlada neće pretjerano dirati u dio novca namijenjen poljoprivrednicima, što je jako važno. Nisam ekonomist da bih procjenjivao odluku o povećanju deficita, no mislim da je lako stajati sa strane i davati savjete, a teže donijeti odluke o otkazima.

Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a:

Očito smo prodali srebrninu, a sada zadužujemo i unuke i praunuke. Svrha svih rebalansa proračuna svijeta, od SAD-a preko Europe do Japana, jest povećanje prihoda, a to je moguće samo na jedan način: otvaranjem novih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:33