BRZO I LAKO

Pomoću aplikacije TAXICIJENE.INFO: U samo nekoliko sekundi saznajte koliko će vas TOČNO KOŠTATI vožnja bilo kojim taksijem u Zagrebu!

Zagreb, 290112.Ivan Stojic mladi je Zagrepcanin koji je osmislio web stranicu za Taxi cijene koja izracunava koliko ce korisnik platiti za pojedini Taxi na osnovu kilometara od zadanih odredista voznje.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Mladi Zagrepčanin Ivan Stojić nije se dobro snalazio u prostoru te nije znao koliko mu je vremena, kilometara i novca potrebno za vožnju taksijem od polazišta do odredišta. Upravo zato nije često koristio taksi prijevoznika, nego se oslanjao na javni prijevoz i vlastite noge.

Ideja u djelo

Kako bi izračunao koliko mu kilometara treba da dođe do nekog odredišta, svakodnevno bi koristio Google Maps. I onda mu je sinulo.

Uzeo je svoj laptop i u jednoj noći osmislio taksi cijene - web stranicu koja predlaže najkraću moguću putanju od točke A do točke B, ali i koliko će kilometara vozilo prijeći i kolika će biti cijena usluge vožnje kod sva četiri zagrebačka prijevoznika.

- Nije bilo teško prenijeti ideju u djelo iako stranica ima još nekoliko mana. Izračun rute i cijena ne može biti sto posto točan zbog nekoliko stvari, ali za prvu ruku će poslužiti. Stranica je ugledala svjetlo dana u petak i prilično je posjećena - govori Stojić, 30 - godišnjak koji je vlasnik obrta za izradu softvera.

Nadogradnja softvera

Stojić napominje da su cijene, iako se računaju po točnoj jedinici svakog prijevoznika, podložne promjenama zato što web stranica nema mogućnost izračuna rute koju taksisti mogu koristiti, poput vožnje po žutoj traci.

Upravo zato informatičar će nadograđivati svoju stranicu kako bi izračun rute i cijene bio što točniji, a zasad će postaviti neke nove tehničke podrške.

Napravit će korisničko sučelje kako bi korisnici mogli jednostavnim klikom odabrati lokaciju na kojoj se nalaze, umjesto da utipkavaju adresu, a planira napraviti i mobilnu aplikaciju za “pametne” telefone.

Također, dodat će opciju kojom će svaki korisnik moći birati alternativnu rutu ako mu se zadana ne svidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 15:37