KRAJ VELIKOG TAXI RATA

NEDJELJNI otkriva pravu ISTINU O POZADINSKIM DOGOVORIMA: Cammeo i Radio Taxi Zagreb konačno su sjeli za stol

ZAGREB - Prišli su psujući mu majku. Jedan ga je uhvatio s leđa za ruke, a drugi udarao u glavu. Napali su ga jer su mislili da se progurao preko reda.

Nisu prestali ni kad je potekla krv. Tek kad je Roko pao na zemlju još su ga kratko gazili nogama, a onda ipak pobjegli.

Tako je izgledao posljednji, već trideset i neki obračun zagrebačkih taksista koji se dogodio ispred KBC-a Zagreb prošlog utorka poslijepodne, nakon kojeg je najavljen masovni obračun između Radio Taxija i Cammea.

Roko Palić 48 je godina star vozač Cammea, otac je troje djece i u napadu vozača Radio Taxija zadobio je brojne podljeve, masnice i četiri šava na glavi, ali kaže da bi ga možda i ubili da netko nije pozvao policiju. Danima nakon što je izudaran vrti mu se i teško hoda.

Cammeo se iste večeri spremao osvetiti.

- Vozači su nam došli u tvrtku naoružani palicama i šipkama. Bili su ljuti i prestrašeni. Jedva smo ih zaustavili - kaže vlasnik Cammea Kosta Minovski, koji je te večeri naredio svojim djelatnicima da pretraže sve automobile i oduzmu veću količinu hladnog oružja kako bi spriječio novi sukob.

Zavjet šutnje

Vozači Radio Taxija o zadnjem napadu šute.

- U udruženju očito postoji zavjet šutnje. Nisu rekli ni u policiji. Svakako će biti kažnjeni - rekao je Željko Petković, novi šef Radio Taxija koji je na toj poziciji naslijedio legendarnog šefa Juraja Šnidarića.

Otkad je lani u travnju riječka tvrtka Cammeo Koste Minovskog došla u Zagreb i prekinula monopol Radio Taxija, ne prestaju sporadični incidenti i tučnjave koji sada prijete uličnim ratom.

Već deset mjeseci rade šake i palice, potežu se plinski pištolji, a vozači se međusobno izguravaju vozilima. Usred sukoba često se, ni krivi ni dužni, nađu i klijenti.

Cammeo je u Zagrebu radio tek dva dana kada je njihovom vozaču plinskim pištoljem zaprijetio konkurent. Tjedan dana kasnije drugog je napala grupa iz Radio Taxija, a u lipnju je jednom razbijen nos uz jasno upozorenje:

- Neće biti mira dok ne počnu padati glave - rekao mu je napadač, vozač Radio Taxija.

U srpnju je u filmskoj potjeri kroz grad vozač RT-a ponovno napao Cammeo. Pretjecao ga je dok je ovaj vozio mušteriju, a onda ga je pokušao izgurati s ceste. Nitko nije ozlijeđen, ali oba su vozila oštećena.

U većini incidenata napadači su bili iz udruženja Radio Taxija koji je desetljećima monopolistički polagao pravo na vožnju u Zagrebu. Oni Cammeu prvo nisu dozvoljavali da se parkira na gradskim taxi stajalištima, a tjeraju ih i od gradskih bolnica. Ako već stoje na stajalištima moraju poštovati red za vožnju, ne mogu samo stajati sa strane i oduzimati mušterije vozaču koji bi trebao sljedeći voziti, govore.

Cammeo pak ne stoji na stajalištima nego vozači kruže gradom i tako kupe mušterije, a kada ih Radio Taxi napadne da se preguravaju preko reda, brane se da im je vožnja naručena preko Cammeo call centra.

Ispada da Radio Taxi ne podnosi konkurenciju.

Međutim, ni Cammeo u ovoj priči nije nevin, upozoravaju nas sugovornici.

Državni inspektorat je u stoga u Cammeu imao dosta posla. Zbog 22 prijave zaposlenika, inspektori rada proveli su 30 nadzora radnog odnosa u toj tvrtki, a gospodarski inspektori dodatnih 36 nadzora propisa.

Trenutno se vodi osam sporova protiv Cammea, podneseno je 11 optužnih prijedloga, 17 prekršajnih naloga i brojne novčane kazne, tvrde u Inspektoratu.

Radio Taksi upozorava da Zagrebom vozi veći dio od 70 vozila Cammea prijavljenih u Svetoj Nedjelji koji po Zagrebu ne smiju voziti, i svaki put kad vide svetonedeljaša polude.

Naime, kako je popunjena kvota licenci u Zagrebu, Cammeo je 70-ak vozila prijavio u Svetoj Nedjelji, ali s tim vozilima često operira po Zagrebu. I Roko Palić imao je licencu za Svetu Nedjelju pa se zatekao na Rebru.

Šefovi sukobljenih udruženja tek su nakon napada na njega odlučili sjesti za stol.

Bilo je to u petak.

Dogovor je postignut, ali sastanak nije prošao bez povišenih tonova i suprotstavljenih mišljenja. Ovako su nam to objasnili u odvojenim telefonskim razgovorima, koji kad se usporede djeluju apsurdno:

Nervozno udruženje

- Dočekali su nas hladno i s namjerom da sastanak održimo u neprijateljskoj atmosferi - kaže nam Miroslav Hoffman, glasnogovornik Cammea.

- Zamislite, mi smo sastanak dogovorili u 9.30 ujutro, a oni su došli sa sat i pol zakašnjenja -odgovara nam šef RT-a, Željko Petković.

- Mi smo ti koji smo zatražili sastanak, rekli su nam da im otimamo mušterije i agresivno se reklamiramo - nije ostao dužan Hoffman.

- Ma oni su sada nervozni jer smo im smanjenjem naših cijena zadali udarac - mi rastemo, oni padaju. Evo, bilježimo rast od 20 posto u vožnjama - hvali se Petković.

- Ma mi radimo 24 sata dnevno, a u Radio Taxiju ih je 2000 i rade samo po osam sati. Ne može se dane gubiti na stajalištima i zarađivati. Zato su nervozni - kaže Hoffman, dodajući da ih je na razgovor u petak pozvao načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin, koji ih je saslušao u prijateljskoj atmosferi.

- Bili su u policiji? Nama to nisu rekli, a bilo bi pristojno da nas makar obavijeste o tome - nije se dao Petković.

Obojica se slažu samo u jednom - krenulo je žustro, ali dogovor je na kraju ipak postignut.

Prvo - od petka u 18 sati i taksisti Cammea konačno mogu slobodno parkirati na gradskim stajalištima za taksije i smiju ići pred bolnice ako im je vožnja naručena preko call centra.

Naravno pod uvjetom da imaju licencu za vožnju po Zagrebu. Da nisu svetonedeljaši.

Drugo - Buterin je najavio puno veći broj preventivnih akcija. Neslužbeno doznajemo da to znači kako će taksi stajališta često obilaziti, a ponekad se na njima i zadržavati policijske patrole i temeljni policajci u pješačkim ophodnjama.

Primirje će tako budno motriti zagrebački plavci.

Tako bi se trebali zaustaviti napadi poput onih koje je nekoliko puta doživio vozač Hrvoje Lukenda.

Njemu su na Božić psovali majku i Boga kada je na Glavnom kolodvoru stranka umjesto u Radio Taxi ušla njemu u auto. Jednom su na njega nasrnuli ispred samog sjedišta Radio Taxija na Mamutici u Travnom gdje je išao pokupiti mušterije.

Dvije starije gospođe u strahu su ušle u auto, i on je otišao kako verbalni sukob ne bi eskalirao.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 14:05