NASTAVLJA POLITIKU ISPRIKA ZA ZLOČINE

Ivo Josipović: U BiH ću izraziti žaljenje i za srpske žrtve koje su ubili HOS-ovci

Svima je jasno da su Hrvati zakinuti u odnosu na druga dva naroda, rekao nam je Josipović
 Cropix

ZAGREB - Recimo da stanje kaosa u upravljanju Bosnom i Hercegovinom, kao zajedničkom državom, ocijenimo kao nultu točku. Hrvatska bi bila vrlo sretna kada bi Bosna i Hercegovina od te nulte točke u što kraćem roku napredovala do statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, a zatim i do punopravne članice Europske Unije - rekao nam je u četvrtak navečer predsjednik Josipović , s kojim smo razgovarali o njegovu nedjeljnom posjetu Bosni i Hercegovini.

- Ja sam siguran da Bosna i Hercegovina to može postići. U esencijalnom je hrvatskom interesu da stvari što prije krenu u tom smjeru - dodao je Josipović.

Predsjednik će sutra posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Radi se, dakle, o njegovu drugom posjetu susjednoj državi (u prvih sto dana mandata), koji je, u ovom slučaju, ograničen na Republiku Srpsku.

Sastanak u župnom dvoru

Josipović će sutra u Republici Srpskoj okupiti predstavnike brojnih hrvatskih grupacija u Bosni i Hercegovini.

Josipović će se tako susresti s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, jednim od autentičnih hrvatskih nacionalnih heroja u BiH.

Josipović će nadalje razgovarati s predstavnicima svih hrvatskih političkih grupacija u BiH, uključujući i oba bosanskohercegovačka HDZ-a.

Sastanak s hrvatskim političkim i vjerskim liderima trebao se održati u franjevačkom samostanu u Plehanu, koji je spaljen u ratu i kasnije obnovljen. Sastanak je ipak prebačen u župni dvor u Derventi, kako se ne bi narušavao raspored vjerskih svečanosti, unaprijed zakazanih u Plehanu.

Predsjednik Josipović vidjet će se, također, sa srpskim političkim čelnicima, dakle s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovićem, koji za Josipovića priređuje svečani ručak u Banjoj Luci. Na ručku bi trebao biti nazočan i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Poslije ručka Josipović bi se trebao vidjeti s biskupom Komaricom, a zatim će otputovati u Briševo, kako bi se odala počast hrvatskim žrtvama: u selu Briševu su, naime, vojnici Republike Srpske pobili više od 60 hrvatskih civila.

Josipoviće time želi jasno poručiti da je apsolutno nužan povratak izbjeglih Hrvata iz Republike Srpske. On će to vrlo jasno prenijeti premijeru Milordu Dodiku.

Višečlana delegacija

Posebno je važno istaknuti da će se hrvatsko izaslanstvo pokloniti i žrtvama u Kozarcu, jednom od bosanskih mjesta koja simboliziraju bošnjačku i bosanskohercegovačku ratnu tragediju. Ondje su 1992. godine Karadžićevi Srbi pobili ili internirali tisuće i tisuće Bošnjaka.

Josipović će, također, posjetiti Sijekovac, gdje su pripadnici HOS-a likvidirali dvadesetak srpskih civila.

Predsjednik Republike ondje će izraziti žaljenje zbog tih žrtava. Slučaj ubojstava u Sijekovcu nalazi se pred Sudom za ratne zločine BiH.

Josipović u BiH putuje s brojnom delegacijom: u njegovoj će pratnji biti potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore s EU Vesna Pusić, kao i Milorad Pupovac. Kao gosti hrvatske delegacije s Josipovićem će kroz Republiku Srpsku proputovati predsjednik SDA Sulejman Tihić i Valentin Inzcko, Visoki predstavnik EU za BiH.

Drugi Josipovićev posjet BiH podržali su i Washington i Bruxelles.

- Glavni smisao mojeg drugog puta u Bosnu jest otvaranje jednog šireg procesa, koji obuhvaća niz segmenata. Jedan do tih segmenata svakako je pomoć hrvatskom korpusu u BiH. Nadalje, Republika Hrvatska želi dobre odnose sa stabilnom BiH. Osim toga, mislim da su gospodarski odnosi između Hrvatske i BiH iznimno značajni. Mi smo itekako zainteresirani za bosanskohercegovačko tržište - rekao nam je Josipović.

Jačanje političke pozicije

Posebno je istaknuo da je potrebno ojačati političku poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata uoči ustavnih promjena u BiH, dodajući da je svima jasno da su Hrvati u “zakinutom položaju u odnosu na druga dva naroda”. Na pitanje o Dodikovu sve češćem zazivanju referenduma za odcjepljenje Republike Srpske, Josipović je odgovorio: “Mislim da to nije realno. Oni znaju da ne mogu niti raspisati referendum, a još bolje znaju da ne mogu odcijepiti Republiku Srpsku. Ovdje više ne može doći do novog rata.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:26