EKSKLUZIVNO

Valentin Inzko: Potezi Pantovčaka u BiH su vizionarski

Treba razumjeti zabrinutost Hrvata za svoju budućnost jer ih je dvostruko manje nego prije rata, kaže Inzko
 Dado Ruvić/CROPIX

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko nije baš šef države, ali može smijeniti šefa države. No, austrijski diplomat, podrijetlom koruški Slovenac, ima reputaciju finog i dobrohotnog čovjeka, a u svom uredu u Sarajevu razgovarao je s nama dan prije konferencije EU - Zapadni Balkan o stanju u regiji i BiH - na tečnom hrvatskom.

Kako komentirate poteze hrvatskog predsjednika Josipovića prema BiH?

- Mislim da su to sjajni, mudri i jednostavno vizionarski potezi. Oni su i nekonvencionalni, u pozitivnom smislu. Tu se vidi koliko jedan kreativan čovjek, koji nije u nekom smislu tipičan političar, može učiniti u samo stotinu dana. Ja sam s njim imao već 7više susreta, u telefonskoj smo vezi, a ovih sam ga dana pratio na nekoliko mjesta stradanja u BiH. Vidio sam ga ne samo kao političara, nego i kao čovjeka, kako je duboko suosjećan s rođacima žrtava, i mislim da je to u politici regije jedna nova, ljudska kvaliteta. Mislim da će njegove investicije donijeti puno kamata i da će mnogo dobiti i Hrvatska i cijela regija.

Zašto mislite da Hrvati toliko inzistiraju na trećem entitetu i zašto se ostali tome protive?

- Hrvati su konstitutivan narod, prema Ustavu imaju puno prava u BiH, a neki hrvatski političari misle da im zato pripada i treći entitet. Zajednički stav svih hrvatskih faktora u BiH još nije isformuliran. No, ja mislim da i prava koja sada postoje nisu u potpunosti iskorištena. U svakom slučaju, prave Bosne bez prisustva hrvatskog naroda nema. Ipak, treba razumjeti zabrinutost Hrvata za svoju budućnost jer njih ima samo pola u usporedbi sa situacijom prije rata, a u Posavini i Republici Srpskoj ima ih otprilike između 10 i 12 posto. To je zabrinjavajuće i drago mi je da je premijer Dodik u prisustvu predsjednika Josipovića pozvao Hrvate da se vrate u Posavinu. A mislim da su ekonomski potencijali tamo veliki. Ali najvažnije je da se ukupna atmosfera u zemlji mijenja na bolje, kako bi se Hrvati osjećali ugodno, kako bi htjeli živjeti u BiH, i kako bi je smatrali svojom državom i mogli ispunjavati sva svoja prava.

Koliko je Dodik ozbiljan u vezi s referendumom o odcjepljenju?

- Mislim da do izbora do toga neće doći. I mislim da priča o tome nije konstruktivna jer ona izaziva različite reakcije na drugoj strani i onda se spirala retorike i najava počinje kretati.

Što mislite o teorijama da je Dodik zapravo u stalnoj vezi s Tadićem i da je možda ta igra s odcjepljenjem Republike Srpske zapravo povezana s Kosovom?

- Ja sam takve stvari čuo, međutim ne dajem tome težinu. Gledam na cijelu suradnju, koja je pozitivna. Naravno da Republika Srpska ima pravo na specijalne odnose sa Srbijom prema Daytonu.





BiH bi mogla ući u Europsku Uniju oko 2020. godine

Kakve su šanse da BiH jednom uđe u EU?

- Mislim da je tu dobar primjer Španjolska, koja je čekala 11 godina da uđe u EU i mislim da bi BiH to mogla negdje 2018., 2020., da bi to bilo realno. Naravno, tu je važno da Bosna i Hercegovina ostane jedinstvena.

Je li međunarodna zajednica radila pogreške poslije rata u BiH?

- Grešaka je sigurno bilo, u svakom ih životu ima, ali možda je međunarodna zajednica mogla biti odlučnija. Međutim, ja bih u prvi plan postavio postignuća. Da nabrojim samo nekoliko. BiH je poslije rata imala četiri putovnice, četiri valute, četiri vrste automobilskih tablica. Sada je to sve jedinstveno. Mi sada želimo da narodi BiH uzmu budućnost sami u svoje ruke.

Mislite li da je međunarodna zajednica trebala više ulagati u ekonomiju?

- Bosna i Hercegovina ima višak politike i povijesti, a deficit ekonomije. Ja bih želio više ekonomije, više pozitivnih priča. Europska Unija uložila je nekoliko milijardi i ima veliki program razvojne pomoći i vjerojatno je realno očekivati da će se to nastaviti, da će doći do još većih ulaganja EU, ali i susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:31