EU BAROMETAR

Zgroženi nad pohlepom i amoralnošću bankara: Bankama bi porez uvelo 88% Hrvata

Građani EU smatraju da banke moraju dati doprinos izlasku iz recesije
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Čak 88 posto Hrvata smatra da bi Vlada trebala uvesti porez na banke, pokazuju najnoviji rezultati Eurobarometra, redovitog istraživanja javnog mnijenja provedenog u 33 zemlje Europe. Svibanjsko istraživanje pokazuje da Hrvati s drugim Europljanima dijele zgroženost nad pohlepom i amoralnošću bankara, čije zarade rastu bez obzira na to što se događa s ekonomijom i standardom građana.

Ukupno 82 posto građana u 27 članica EU podržava uvođenje poreza na profit banaka: najviše, čak 97 posto ih je u Grčkoj, ali ne zaostaje puno ni Njemačka sa 89 posto i Velika Britanija sa 79 posto građana koji smatraju da banke plaćanjem dodatnog poreza moraju dati svoj doprinos izlasku iz recesije.

Regulacija tržišta

Građani Hrvatske iznadprosječno podupiru uvođenje još jednog poreza na banke, poreza na financijske transakcije: to podržava 73 posto Hrvata naspram 65 posto prosjeka Europske Unije. Tu smo sličniji Nijemcima (79 posto) i Talijanima (75 posto) nego Bugarima i Rumunjima (55 i 63 posto).

Razlike unutar EU su velike: samo 39 posto Nizozemaca zalaže se za uvođenje poreza na transakcije, a za to je čak 83 posto Austrijanaca, koji već plaćaju pohlepu vlastitih banaka, koje je na kraju morala spašavati država. Velika većina Europljana, uključujući Hrvate, zauzima se za strožu regulaciju financijskih tržišta.

Strože mjere

Zanimljivo je da se čak 88 posto Hrvata zalaže za uvođenje strožih mjera protiv izbjegavanja plaćanja poreza, s čim se u prosjeku slaže i 89 posto Europljana. U reformi globalnog financijskog tržišta nakon svjetske financijske i ekonomske krize trebalo bi regulirati visinu plaća bankara i isplate bankarskih bonusa, smatra golema većina: to misli 83 posto Hrvata i 82 posto građana u 27 članica EU.

Svojoj vladi najmanje vjerujemo mi i Slovenci

ZAGREB - Samo šest posto Hrvata smatra da se Vlada učinkovito bori s ekonomskom krizom. Ni u drugim zemljama većinom ne misle najbolje o svojim vladama, no Vlada Jadranke Kosor po Eurobarometru je šampion u nepopularnosti. Uz bok joj je samo vlada Boruta Pahora s također šest posto građana koji vjeruju u njeno efikasno suočavanje s krizom.

Šveđani i Nijemci

Naspram Hrvata i Slovenaca stoji 77 posto Šveđana, 65 posto Austrijanaca i 66 posto Nijemaca koji vjeruju u efikasnost svoje vlade.

Istraživanje u Hrvatskoj krajem svibnja provela je agencija IPSOS-Puls na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika starijih od 15 godina.

Vjerujemo MMF-u

Prema tim rezultatima, novoj Vladi nakon izbora najpametnije bi bilo da odmah pozove u pomoć Međunarodni monetarni fond (MMF). Na pitanje tko ima najbolje mogućnosti da provede efikasne mjere protiv efekata financijske i ekonomske krize, 16 posto ih je odgovorilo da je to vlada, za 19 posto je to EU, a za 24 posto MMF.

U MMF pritom vjerujemo mnogo više nego ostali Europljani (15 posto u prosjeku), a ispodprosječno vjerujemo u EU i članice G20.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:09