SKUP U BRUXELLESU

Borzan organizira konferenciju o doniranju hrane

 Emica Elvedji / CROPIX

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan organizira konferenciju o pitanjima bacanja, doniranja i sigurnosti hrane koju će upriličiti u Europskom parlamentu u Bruxellesu 30. studenoga. Borzan, koja je izabrana za izvjestiteljicu EP-a za izvještaj pod nazivom „Inicijativa za učinkovito upravljanje resursima: smanjenje bacanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane“, u pripremi za taj važan dokument odlučila je okupiti stručnjake iz područja poljoprivrede, prerađivačke industrije, trgovine, zaštite potrošača i okoliša te aktere u procesu doniranja, a dolazak na konferenciju potvrdio je i Vytenis Andriukaitis, povjerenik Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.

- Velika količina jestive hrane se na godišnjoj bazi iz raznih razloga baci u EU (89 milijuna tona) i RH (400 tisuća tona). Neki od razloga su legitimni i neizbježni, no značajne količine se bacaju radi loših i nejasnih propisa, slabe koordinacije i uvriježenih potrošačkih navika. Kako bi se smanjile ogromne količine bačene hrane i iskoristiv dio preusmjerio u donacije i druge načine iskorištavanja, potrebno je poduzeti sveobuhvatne mjere.

Konferenciju organiziram jer smatram da prijedlozi mjera i poteza moraju doći iz sektora koji se ovom problematikom bavi, kazala je Borzan najavljujući konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:24